Menu
RSS
Παρασκευή, 11/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Συναυλία MUSICA Χορωδία Φίλων της Μουσικής στην Τρίπολη

Συναυλία MUSICA Χορωδία Φίλων της Μουσικής στην Τρίπολη

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης

Με τρεις ευφάνταστες και αντισυμβατικές συνθέσεις, γραμμένες τις τελευταίες δεκαετίες και υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου Δημήτρη Μπουζάνη, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης η χορωδία MUSICA του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Η Musica ιδρύθηκε το 2013 και απευθύνεται σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, που διακρίνονται για την ιδιαίτερη αγάπη στο χορωδιακό τραγούδι. Έχει μέχρι σήμερα εμφανιστεί σε πολυάριθμους συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Gustav Holst Choral hymns from the Rig Veda. Op. 26 Sec 1: II. To the Unknown God
  • Γ. Κουρουπός Χορωδιακή επεξεργασία τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι
  • από τον “Κύκλο με την κιμωλία”
  • Dan Forrest «Requiem for the living»

Σολίστ: Μαριαλένα Πολίτη

Πιάνο: Αλέξανδρος Φαρής

MUSICA, Χορωδία των Φίλων της Μουσικής

Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Μπουζάνης

Gustav Holst Choral hymns from the Rig Veda, Op. 26 Sec. 1, II. TotheUnknownGod

Το «Στον Άγνωστο Θεό» είναι ένα χορωδιακό κομμάτι που συνέθεσε ο Γκούσταβ Χολστ (1874-1934). Είναι μέρος της συλλογής του με τίτλο «Χορωδιακοί Ύμνοι από τη RigVeda, Op. 26». Αυτός ο συγκεκριμένος ύμνος είναι γραμμένος για τετράφωνη χορωδία (SATB) με συνοδεία πιάνου και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1911. Το κείμενο του ύμνου είναι εμπνευσμένο από το RigVeda, μια συλλογή ύμνων από την αρχαία Ινδία. Το ενδιαφέρον του Χολστ για τις ινδουιστικές γραφές και φιλοσοφία είναι εμφανές σε αυτό το έργο, καθώς προσπάθησε να αποτυπώσει την μυστικιστική και πνευματική ουσία των αρχαίων κειμένων. Οι στίχοι του ύμνου αντανακλούν ένα αίσθημα σεβασμού και μυστηρίου προς μια θεϊκή οντότητα, που συχνά αναφέρεται ως ‘Πρωταρχικός’ ή ‘Κύριος των δημιουργημένων πραγμάτων’. Το κείμενο εξερευνά θέματα δημιουργίας, του σύμπαντος και του θεϊκού μυστηρίου.

Γιώργος Κουρουπός Χορωδιακή επεξεργασιά τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι από τον «Κύκλο με τη κιμωλία»

Με το ελληνικό μέρος της βραδιάς, η χορωδία Musica και ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής αποτίουν φόρο τιμής στον σύγχρονο συνθέτη Γιώργο Κουρουπό (γεν. 1942), ο οποίος με το ευρύ και πολύμορφο έργο του έχει αφήσει την ανεξίτηλη σφραγίδα του στη λόγια ελληνική μουσική. Η χορωδία θα ερμηνεύσει τραγούδια του συνθέτη, σε ειδική χορωδιακή επεξεργασία για την συναυλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κουρουπός πρόσφατα δώρισε το πλούσιο αρχείο του στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθιστώντας το ελεύθερα προσβάσιμο στο κοινό.

Dan Forrest Requiem for the living, Dan Forrest

Το «RequiemfortheLiving» του DanForrest (γεν. 1978) είναι μία χορωδιακή σύνθεση που εκτείνεται σε πέντε μεγάλα μέρη. Στο βασικό κείμενο της «Λειτουργίας για τους κεκοιμημένους» ο συνθέτης παρεμβάλλει κείμενα από τον Εκκλησιαστή και το Βιβλίο του Ιώβ, προερχόμενα και τα δύο από την Παλαιά Διαθήκη. Αυτά εμφανίζονται στο δεύτερο μέρος που τιτλοφορείται “VanitasVanitatum” που σημαίνει «Ματαιότης Ματαιοτήτων» και όπου ο συνθέτης θέλει να αποτυπώσει το φθαρτό μέρος της ζωής, η οποία έχει πολλές εναλλαγές όπως φανερώνουν και οι διαφορετικοί ρυθμοί που χρησιμοποιεί. Το έργο βασίζεται στις μεγάλες μελωδικές φράσεις της χορωδίας που βρίσκουν λύση στις κορυφώσεις.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

MUSICA - ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής και αριθμεί σήμερα περί τα 100 μέλη, άνδρες και γυναίκες, που επιλέγονται μετά από ακρόαση. Από τον Οκτώβριο του 2016 τη μουσική διεύθυνση και διδασκαλία του μουσικού συνόλου έχει ο μαέστρος Δημήτρης Μπουζάνης.

Το πλούσιο ρεπερτόριο της Χορωδίας περιλαμβάνει έργα φωνητικής μουσικής της Δύσης, από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση μέχρι τη σύγχρονη εποχή, έργα Jazz, Spirituals, Musicals, Pop, έργα της παγκόσμιας παράδοσης, έργα φωνητικής μουσικής Ελλήνων συνθετών κ.ά. Εμφανίζεται συχνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που αποτελεί την έδρα της, ενώ συναυλίες έχει δώσει επίσης στο Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Ωδείο Αθηνών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στην ChiesadiOgnissanti στη Φλωρεντία, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συμμετέχοντας στο 3ο Εαρινό Φεστιβάλ Χορωδιών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την MOYSA-Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο Σπάρτης, στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Ν. Ψυχικού και στους Καθολικούς Ναούς Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτη, Αθηνών και Αγ. Ιωσήφ, Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας. Συμπράττοντας με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, η Musica έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δύο από τις σπουδαιότερες συναυλίες της, ερμηνεύοντας το ορατόριο «Δημιουργία» του Χάυντν σε σύμπραξη με την βρετανική TheReallyBigChorus και το «StabatMater» του Καρλ Τζένκινς σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΖΑΝΗΣ

Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, διεύθυνση χορωδίας και μουσικοπαιδαγωγικά στην Ουγγαρία. Διετέλεσε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τα μουσικοπαιδαγωγικά. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με δίπλωμα διεύθυνσης χορωδίας. Το 1993 ανέλαβε βοηθός μαέστρου της Bachchoir Μονάχου και το 1996 διευθυντής της Arsmusicachoir Μονάχου. To 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Χαίντελ Ρινγκ στην τελετή λήξης του Bach Festival στο Schwerin για την πρώτη εκτέλεση της Missa Brevis του Janos Vaida με τη χορωδία Αrs musica choir. Έχει δώσει πολλές συναυλίες ως διευθυντής χορωδίας και ορχήστρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε διευθυντής της Χορωδίας της ΕΡΤ μέχρι το 2013. Από το 2012 διευθύνει τη μικτή χορωδία ΟΤΕ Αθηνών, την οποία εισήγαγε δυναμικά στο χώρο της καινοτομίας, ερμηνεύοντας σύγχρονα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, πολλά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...