ΣΑΟΟ | Ορεινή πεζοπορία στη ράχη της Καπνίστρας

ΣΑΟΟ | Ορεινή πεζοπορία στη ράχη της Καπνίστρας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΟΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ 6/10/2024, ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΡΑΧΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΡΑΣ

 Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων  [ΣΑΟΟ] θα εορτάσει και φέτος με τον δικό του τρόπο την 203η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς με μια πορεία κοντά στην πόλη, σε έναν τόπο άγνωστο σε πολλούς, την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024.

 Η πορεία θα ξεκινήσει λίγο πριν το χωριό Λουκά, από το σημείο που βρίσκονταιi οι αγροτικές αποθήκες, και θα ανηφορίσει αρχικά προς το πρόσφατα ανακαινισμένο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στην Καπνίστρα. Στη συνέχεια θα περπατήσουμε  στη ράχη της Kαπνίστρας, ακολουθώντας ένα νέο μονοπάτι, αυτό του ‘’Πελασγού’’. Θα απολαύσουμε την αμφίπλευρη θέα τόσο προς το οροπέδιο της Τρίπολης όσο και προς το Αρτεμίσιο και τον  Κτενιά, με κατάληξη την Ι. Μ. Βαρσών.

 Στην περιοχή έλαβαν χώρα σημαντικά ιστορικά γεγονότα [μάχη της Μαντινείας, 362 π.Χ. και μάχη της Γράνας,10 Αυγούστου 1821], για τα οποία θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. 

 Η νικηφόρα μάχη της Γράνας ήταν κομβικής σημασίας για τους Έλληνες επαναστάτες, αφού σήμανε την τελική φάση της πολιορκίας της Τριπολιτσάς και οδήγησε στην Άλωσή της λίγες μέρες αργότερα [23 Σεπτεμβρίου 1821]. Στη μάχη αυτή έλαβαν μέρος στρατιωτικά τμήματα υπό τους Αθανάσιο Κίντζιο, Δημ. Πλαπούτα, Δημητράκη  Δεληγιάννη, Κων/νο Παπαζαφειρόπουλο, Χριστόπουλο,  Γιαννάκη και  Αποστόλη  Κολοκοτρώνη, Χριστόφορο  Ζαχαριάδη, Ζακυνθινοί  υπό τους Διονύσιο και  Ιωάννη Πέτα, ο Σέρβος Καραγιώργης κ.ά.

Τη γενική εποπτεία της μάχης είχε ο Θεόδωρος  ΚoΚολοκοτρώνης, ο όποιος είχε την έμπνευση της εκσκαφής της τάφρου [γράνας] στην οποία εγκλωβίστηκαν οι Τούρκοι έχοντας μεγάλες απώλειες.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο σώμα των 200 ανδρών  του Γιάννη Δαγρέ που είχε κατασκευάσει ταμπούρια στην  Καπνίστρα και  δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τους Τούρκους. Εκεί σκοτώθηκε αδελφός του Θανάσης. Ο Γιάννης Δαγρές και οι άντρες του κλείστηκαν στη σπηλιά ‘’τρύπα του Μπούρμπουνα’’ και κινδύνεψαν να πνιγούν από τους καπνούς που διοχέτευαν οι Τούρκοι στη σπηλιά

 Η πορεία θα έχει διάρκεια 5 ώρες περίπου και είναι κατηγορίας Β -.  

 Αναχώρηση λεωφορείου στις 8 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Κολοκοτρώνη της Τρίπολης.     

 Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής  στα γραφεία του Συλλόγου, Β. Δεκάζου 9-11, τηλ.: 2710234980, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.saoo.gr.  

 

Tags:

ΣΑΟΟ, Καπνίστρα,

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή