Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δράσεις για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer σε Τρίπολη και Τεγέα

Δράσεις για τον Παγκόσμιο Μήνα Alzheimer σε Τρίπολη και Τεγέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ : ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

Το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης «ΜΕΝΤΩΡ», σε συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer 2024, διοργανώνει Δράσεις με Ενημερωτική Εκδήλωση  για το κοινό, με Έλεγχο Μνήμης για τους ανθρώπους άνω των 60 ετών και τη συμμετοχή Διακεκριμένων Επιστημόνων Υγείας,  τη Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024,

  • Ημέρα Ελέγχου Μνήμης

ώρα 10:00 - 14:00

 ΚΑΠΗ Δήμου Τρίπολης

Ηρώων Πολυτεχνείου 31, Τρίπολη

πληροφορίες - ραντεβού: Τριάντου Έλενα, τηλ. 2710 243757

  • Ενημερωτική Εκδήλωση

ώρα 18:00-20:00

 Στασινοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο / Κτίριο Β, Στάδιο Τεγέας  -   Είσοδος Ελεύθερη    

Πληροφορίες: Βασιλική Χρυσανθοπούλου, τηλ: 2710 556294, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το κοινό, οι ασθενείς και οι φροντιστές θα έχουν και τη δυνατότητα να συζητήσουν με τους ειδικούς για ζητήματα σχετικά με την άνοια, την πρόληψη και την υγεία του νου.

Σκοπός των δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό, τον υγιή ηλικιωμένο, τον πάσχοντα από τη ν. Alzheimer και τους ανθρώπους που τον φροντίζουν, τα άτομα άνω των 60 ετών, τους νέους - για την άνοια και την πρόληψη της ν. Alzheimer.                                                                                                     Εστιάζει στην ολιστική προσέγγιση της υγείας του νου, στην υποστήριξη των φροντιστών, τον  αγώνα ενάντια στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι δράσεις  πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα του Δήμου Τρίπολης, με τη Συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και με την Υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – Βιοχάλκο» (msvf).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

18:00 ´Εναρξη

Χαιρετισμοί

 

Εισηγήσεις:

  • Πολλά θέλω… αλλά δεν μπορώ! - Η νόσος Alzheimer
    Αντώνιος Πολίτης,

    Καθηγητής Ψυχιατρικής, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Προαγωγή Υγείας του εγκεφάλου
    Παναγιώτης Αλεξόπουλος,

    Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής  Πανεπιστημίου Πατρών
  • Ακοή… πριν τη σιωπή
    Αθανάσιος Μπίμπας,

    Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Μήπως πρέπει να ξεχνάμε;
    Κωνσταντίνος Πόταγας,

    Καθηγητής Νευρολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών      

Συζήτηση με το κοινό

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

 

 

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΙΟΥΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ «ΜΕΝΤΩΡ»

 

Το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης «ΜΕΝΤΩΡ» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος-Βιοχάλκο». 

 Προάγει την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την έρευνα για την υγιή και ενεργό γήρανση, την πρόληψη-αντιμετώπιση-διαχείριση και εκπαίδευση στη φροντίδα της νόσου Alzheimer και ευρύτερα την Υγεία του Νου, στην περιοχή της Τρίπολης  Αρκαδίας και ευρύτερα.

Αρχή του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης «ΜΕΝΤΩΡ»  είναι η ολιστική προσέγγιση της υγείας του νου σε ανθρώπους άνω των 60 ετών με υπευθυνότητα και σεβασμό.

Στόχος είναι η βελτίωση του τρόπου που γερνάμε, με δυναμικό διάλογο, ενημέρωση και δράσεις για τα θέματα υγιούς γήρανσης και για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.

Για τον σκοπό αυτό αναπτύσσουμε ειδικές δράσεις - με εξειδικευμένους λειτουργούς υγείας, επιστημονικούς συλλόγους, ακαδημαϊκά ιδρύματα και  εθελοντές, αλλά και με τις υπηρεσίες υγείας και λειτουργούς υγείας που δραστηριοποιούνται στην κοινότητα (ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», νοσοκομεία κ.λπ.) - και επιμορφωτικές εκδηλώσεις που αφορούν στην υγιή γήρανση και στη νόσο Alzheimer:

  • Ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ελέγχου μνήμης.
  • Σεμινάρια φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer ή φροντιστές υπερηλίκων.
  • Συμβουλευτικά προγράμματα για το κοινό, με στόχο την προαγωγή της υγιούς γήρανσης και την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.

Το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης «ΜΕΝΤΩΡ» στεγάζεται στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου Τεγέας, στο Στάδιο Τεγέας,  το οποίο ευγενικά παραχώρησε ο Δήμος Τρίπολης, για τη συγκεκριμένη χρήση.

ΤΟ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ  ΙΔΡΥΜΑ  ΜΙΧΑΗΛ Ν. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Ιδρύθηκε το 1969 εις μνήμην του Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλου, ιδρυτή του ομίλου εταιριών Viochalco, από τη σύζυγό του Μαριάνθη και τους γιους του Νίκο & Ευάγγελο Στασινόπουλο.

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος, όπου πραγματοποιείται το σύνολο των δράσεων του, βρίσκεται στην Τεγέα Αρκαδίας, γενέθλιο τόπο του Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλου.

Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προβολή του πολιτισμού, η ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου, η επιμόρφωση των κατοίκων, η υλοποίηση έργων υποδομών και η υποστήριξη δράσεων που προάγουν το «ευ ζην» των κατοίκων της περιοχής της Τεγέας.

  • Στο πλαίσιο του σκοπού του, το Ίδρυμα υποστήριξε και χρηματοδότησε αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή της Τεγέας και υποστηρίζει τη λειτουργία των Αρχαιολογικών Μουσείων Τεγέας και Τρίπολης.
  • Λειτουργεί εργαστήρια και προσφέρει δωρεάν μαθήματα πάτσγουορκ, ζωγραφικής, κεραμικής, βιβλιοδεσίας, φωτογραφίας, μουσικής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, χορωδίας, σκάκι για ενήλικες και παιδιά.
  • Ίδρυσε και λειτουργεί Βιβλιοθήκη σύμφωνα με τα διεθνή βιβλιοθηκονομικά πρότυπα, η οποία περιλαμβάνει περί τους 7.500 τίτλους που καλύπτουν θεματικά όλους τους τομείς της γνώσης. Η βιβλιοθήκη διαθέτει αναγνωστήριο και ξεχωριστό παιδικό τμήμα ενώ διοργανώνει Λέσχη Ανάγνωσης. Επίσης το Ίδρυμα αναλαμβάνει εκδόσεις βιβλίων για την τέχνη, τον πολιτισμό και την ιστορία της Τεγέας.
  • Φιλοξενεί σεμινάρια, ομιλίες και ημερίδες, και διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.
  • Ενισχύει και στεγάζει τον Χορευτικό Σύλλογο «Τεγέα» ο οποίος εμφανίζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σκοπό την προβολή και διάδοση των Ελληνικών χορών και της δημοτικής μουσικής.
  • Οργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές, ξεναγήσεις και επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, και ενισχύει πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους στην περιοχή της Τεγέας.
  • Υποστηρίζει τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων όλων των βαθμίδων της Τεγέας και οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με φορείς, όπως η WWF, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών κ.ά.
  • Έχει καθιερώσει βραβεία για αριστούχους μαθητές της ΣΤ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Τεγέας, αριστούχους φοιτητές του τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταδιδακτορικούς φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  • Τελευταίο έργο του Ιδρύματος αποτελεί η ίδρυση και η υποστήριξη του Κέντρου Υγιούς Γήρανσης «ΜΕΝΤΩΡ» που εγκαινιάστηκε τον Μάιο 2024 στην Τεγέα.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...