Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΣΑΟΟ: "Χρειάζεται σοβαρότητα για να διατηρηθεί η διεθνής πιστοποίηση του Menalon Trail"

ΣΑΟΟ: "Χρειάζεται σοβαρότητα για να διατηρηθεί η διεθνής πιστοποίηση του Menalon Trail"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΟΟ. ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΜΑΙΝΑΛΟΥ

Μέσα στο καλοκαίρι του 2024  μικρές ομάδες εθελοντών, μελών και φίλων του Συλλόγου Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων  [ΣΑΟΟ], συμμετείχαν σε συντηρήσεις μονοπατιών του πεζοπορικού δικτύου του Μαινάλου το οποίο έχει συνολικό μήκος περίπου 350 χιλιόμετρα. Η δράση των μελών του ΣΑΟΟ, που οργανώθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεννόηση με τα τοπικά Δασαρχεία, περιλάμβανε καθαρισμούς με σκοπό την αποκατάσταση του εύρους και του τερέν τους. Επίσης, αντικατάσταση φθαρμένων  πινακίδων, τοποθέτηση νέων ξύλινων καλαίσθητων σημάνσεων και ενίσχυση με ειδικές μήτρες αποκατάστασης ξεθωριασμένων χρωμάτων εξαιτίας, κυρίως, της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι περιοχές όπου έγιναν οι καθαρισμοί, στο Ροεινό, Πιάνα, Αλωνίσταινα και στο Δυτικό Μαίναλο, περιλάμβαναν και τμήματα του διεθνώς πιστοποιημένου Γορτυνιακού  του κλάδου, μήκους 75 χλμ. (Mainalon Τrail) στη δημιουργία του οποίου  ο ΣΑΟΟ συμμετείχε καθοριστικά και ενεργά  από το 2013.

Το τελευταίο χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης προκειμένου να διατηρηθεί η διεθνής του πιστοποίηση. Σημειωτέον ότι οι πιστοποιήσεις γίνονται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων [ERA]  που αριθμεί 3.000.000 μέλη, ανανεώνεται ανά τριετία, με κριτήρια αυστηρότατα, και αν χαθεί, έστω και μία φορά, δύσκολα επανέρχεται. Για τον σκοπό αυτό, οι Δήμοι Τρίπολης και Γορτυνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου  και όλοι οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα με σοβαρότητα.

Η συλλογικότητα, η ανιδιοτέλεια, ο σωστός σχεδιασμός και προεχόντως  η ενιαία διαχείριση ολόκληρου του δικτύου των μονοπατιών του Μαινάλου είναι αναγκαίες συνθήκες για τη διατήρηση και αύξηση της επισκεψιμότητάς τους.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...