Menu
RSS
Τετάρτη, 09/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Ο βάλτος στα κάτω Βέρβενα καταστράφηκε - Η Δικαιοσύνη δε βρήκε υπεύθυνους

Ο βάλτος στα κάτω Βέρβενα καταστράφηκε - Η Δικαιοσύνη δε βρήκε υπεύθυνους

              Παν. Βέμμος

              Επικεφαλής τους Ανεξάρτητου Νομαρχιακού

              Συνδυασμού «ΑΡΚΑΔΩΝ ΚΟΙΝΟΝ» 2002-2010

              και μάρτυρας σε δίκες της υπόθεσης αυτής.

Στα όρια του οικισμού των Κάτω Βερβένων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας υπάρχει έκταση πλέον των 700 στρεμμάτων όπου αναβλύζουν υφάλμυρα νερά. Στο χώρο αυτό υπήρχαν αρμυρίκια, βούρλα και μικρές λίμνες. Ήταν ένας σημαντικός υδροβιότοπος. Την κατάσταση τεκμηριώνει έκθεση του Δασαρχείου Κυνουρίας πριν το 2000, καθώς και οι χάρτες της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και αεροφωτογραφίες από το 1945 και μετά.

Το 2002 από άτομα που διεκδικούσαν το χώρο, χωρίς αδειοδότηση, προχώρησαν σε εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης και αποστράγγισης προξενώντας μεγάλη καταστροφή στον υγρότοπο. Για την πράξη αυτή οι νομαρχιακές υπηρεσίες περιβάλλοντος συνέταξαν εκθέσεις, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμο 400.000 ευρώ και η υπόθεση παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Να αναφέρουμε ότι τότε ο υγρότοπος αυτός ήταν ενταγμένος στο σχέδιο του οικολογικού πάρκου Πάρνωνα - υγρότοπου Μουστού και μάλιστα σε ζώνη αυξημένης προστασίας. Στην υπουργική απόφαση που θεσμοθέτησε το οικολογικό πάρκο ο βάλτος έγινε χώρος οικιστικής ανάπτυξης (!)  Από ποιούς έγινε η παρέμβαση;

Για τους υπεύθυνους της καταστροφής σε δίκες σε Ναύπλιο και Αθήνα σταμάτησε η δίωξη και η καταβολή του προστίμου!

Το 2007 έγινε αναφορά για έλεγχο των υπηρεσιών που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή. Το 2008 παραιτήθηκε η διευθύντρια της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας και διατάχθηκε ΕΔΕ την οποία διεξήγαγε υπάλληλος της Οικονομικής Επιθεώρησης Πελοποννήσου και ήταν αθωωτική.

Μετά την παραίτηση της διευθύντριας, ανέλαβε αναπληρώτρια και με την παρέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου βγήκαν στο φως στοιχεία για λάθη και παραλείψεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης και στη χάραξη του αιγιαλού. Τότε εσπευσμένα το Υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε τη θέση και τοποθέτησε διευθυντή το σύζυγο της παραιτηθείσας. Δεν υπήρχε ασυμβίβαστο και προφανής πρόθεση κάλυψης των ευθυνών της πρώην διευθύντριας; Τον επόμενο χρόνο με την αλλαγή της Κυβέρνησης ο διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας ανέλαβε διοικητής της ΔΟΥ Τρίπολης και ο διενεργήσας την ΕΔΕ αναπληρωτής διευθυντής!

Η νέα διεύθυνση της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας μετά το 2009 διαπίστωσε και ενημέρωσε σχετικά το Υπουργείο Οικονομικών ότι το δημόσιο κτήμα πουλήθηκε το 1928 σε έκταση 450 στρεμμάτων και πληρώθηκαν μόνο δύο από τις οκτώ δόσεις του τιμήματος.

Το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, με απόφασή του παρέπεμψε την διεύθυνση της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας και τα μέλη της επιτροπής χάραξης του αιγιαλού να δικασθούν σε βαθμό κακουργήματος. Μετά από αρκετές αναβολές το κακούργημα έγινε πλημμέλημα και τελικά πρόσφατα (19 & 20 Σεπτεμβρίου 2024) σταμάτησε η δίωξη, γιατί δεν ήταν τεκμηριωμένη η έφεση του Εισαγγελέα. Αυτό δεν ήταν η μοναδική φορά που συνέβη στην πολύκροτη υπόθεση.

Το 2017 με υπουργική απόφαση το κτήμα των 450 στρεμμάτων εντάχθηκε και πάλι στη δημόσια περιουσία, αλλά αγνοείται αν έχει εγγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ακόμα ανοιχτό και οι διεκδικητές της έκταση και καταστροφείς του βάλτου, ισχυρίζονται ότι τους ανήκει και μάλιστα επί πλέον έκταση 200 στρεμμάτων, γιατί το κτήμα πουλήθηκε όχι κατ' εκτάση αλλά κατά τα όρια που αναφέρονται στο συμβόλαιο!

Μήπως το δημόσιο οφείλει να τους καταβάλλει και τα έξοδα που έκαναν για την αποστράγγιση, αποψίλωση και καταστροφή του υδροβιοτόπου; Μήπως οι υπάλληλοι για τους οποίους σταμάτησε η δίωξη πρέπει να «αποζημιωθούν» για «ηθική βλάβη»;

Καταστράφηκε ένας ιδιαίτερης σημασίας υδροβιότοπος, δεν βρέθηκε κανένας υπεύθυνος από τη Δικαιοσύνη. Πρόκειται για δικαστική πλάνη ή για ανυπαρξία του κράτους δικαίου;

Για τον υδροβιότοπο και τις επιπτώσεις της καταστροφής του δεν γίνεται καμία συζήτηση. 22 χρόνια μετά δεν έχει γίνει καμία ενέργεια αποκατάστασής του, παρά μόνο η φυσική αποκατάσταση.

Τα αρμυρίκια, τα βούρλα, τα ψάρια και τα ζώα που διαβιούν στο βάλτο δεν έχουν φωνή. Φωνή, όμως, έχουν όπως αποδεικνύεται στη πράξη, τα συμφέροντα που τον κατέστρεψαν και επιδιώκουν να τον μετατρέψουν σε πολιτεία. Αυτούς δεν τους απασχολεί η κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον και η αδιέξοδη υπερτουριστικοποίηση της περιοχής, αλλά τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος!

Εμείς, όμως, ως τοπική κοινωνία ας μη χάσουμε τη φωνή μας.

Να απαιτήσουμε επανεξέταση της όλης υπόθεσης από τις αρμόδιες κρατικές και δικαστικές αρχές. Τα στοιχεία, που αναφέρονται, υπάρχουν στους ογκοδέστατους φακέλους, στα αρχεία των δικαστηρίων και των υπηρεσιών των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

Τρίπολη Οκτώβρης 2024  

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...