1η Οκτωβρίου 1944 | Απελευθέρωση της Τρίπολης

1η Οκτωβρίου 1944 | Απελευθέρωση της Τρίπολης

 

Ημέρα μνήμης για το τέλος της φασιστικής κατοχής για την Τρίπολη, μια μαρτυρική πόλη, αφού περισσότεροι από 400 εκτελέσθηκαν στα όριά της και πάνω από 500 από τις φυλακές της, οδηγήθηκαν στα θυσιαστήρια της λευτεριάς στη γύρω περιοχή.

Η 1η Οκτωβρίου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει ορισθεί ως τοπική εορτή με συνακόλουθες δράσεις, για να μη ξεχνάμε μία από τις πλέον οδυνηρές περιόδους της ιστορίας της Τρίπολης. Η επίσκεψη στα Υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, στα μνημεία της περιόδου στον Αγιο-Νικόλα, Αγιο-Θανάση και πλατεία Ανεξαρτησίας και η κατάθεση ενός λουλουδιού, είναι το ελάχιστο της συμμετοχής μας.

Ο Δήμος της Τρίπολης οφείλει να φροντίσει ώστε την ημέρα αυτή να είναι επισκέψιμα τα Υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου και οι χώροι των μνημείων. Πρέπει να προωθηθεί η θεσμική διαδικασία αναγνώρισης και από το Υπουργείο Εσωτερικών της ημέρας αυτής ως τοπικής εορτής μνήμης, όπως έχουν πράξει δεκάδες πόλεις της χώρας μας. Σημειώνουμε ότι σε όλη την Ευρώπη (Ανατολή και Δύση), η ημέρα της απελευθέρωσης είναι γιορτή και ορόσημο της νέας μεταπολεμικής εποχής.

                                                                                           Τρίπολη 24-9-2024

                                                                                           Παναγιώτης Βέμμος

Tags:

Απελευθέρωση Τρίπολης 1944, Παναγιώτης Βέμμος,

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή