Menu
RSS
Παρασκευή, 27/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Τα παράξενα των Ισημεριών. Η Φθινοπωρινή Ισημερία 2024

Τα παράξενα των Ισημεριών. Η Φθινοπωρινή Ισημερία 2024
 
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, στις 15:43 ο Ήλιος θα διασχίσει το Ισημερινό σημείο σηματοδοτώντας την Φθινοπωρινή Ισημερία. Από εκείνη τη στιγμή, μέχρι την Εαρινή Ισημερία, στις 20 Μαρτίου 2025, ο Ήλιος θα βρίσκεται επάνω από τόπους του Νοτίου Ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα το Βόρειο να θερμαίνεται λιγότερο και να περάσει μέσω του φθινοπώρου στη χειμερινή του περίοδο.
Όμως, αν και ονομάζουμε τη συγκεκριμένη ημέρα ισημερία, θα είναι πραγματικά ίσες οι διάρκειες της ημέρας και της νύκτας την Κυριακή; Η απάντηση είναι, όχι! 
Εκτός από τους περί τον Ισημερινό τόπους, όπου η ημέρα και η νύκτα έχουν πρακτικώς ίσες διάρκειες όλον τον χρόνο, σε άλλα μέρη, οι διάρκειές τους διαφέρουν κατά την ημέρα της ισημερίας.
Πιο συγκεκριμένα, σε μέσα γεωγραφικά πλάτη, όπως της Ελλάδας η διάρκεια της ημέρας θα είναι μερικά λεπτά μεγαλύτερη. Οι λόγοι είναι δύο: το γεγονός ότι ο Ήλιος δεν είναι σημείο αλλά κύκλος διαμέτρου περίπου μισής μοίρας, και η ατμοσφαιρική διάθλαση.
- Λόγω της διάστασής του, ο ηλιακός δίσκος χρειάζεται στα δικά μας, μεσαία πλάτη, κατά τις ισημερίες, δυόμισι με τρία λεπτά περίπου για να φθάσει η κορυφή της επάνω αψίδας στον ορίζοντα, από τη στιγμή που θα τον ακουμπήσει η κάτω αψίδα.
- Επιπλέον, λόγω της διάθλασης του αέρα, ο Ήλιος εμφανίζεται μερικά λεπτά νωρίτερα στον ορίζοντα κατά την ανατολή και εξαφανίζεται σε άλλα τόσα αργότερα κατά τη δύση. Το πόσα ακριβώς δεν είναι σταθερό, καθώς ο δείκτης διάθλασης του αέρα εξαρτάται από την θερμοκρασία, την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση.
Γι' αυτούς τους δύο λοιπόν λόγους (γεωμετρία ηλιακού δίσκου και ατμοσφαιρική διάθλαση), η διάρκεια της ημέρας θα είναι στις 12:08:49 και όχι 12:00:00. 
Ίση σε διάρκεια ημέρα με νύκτα, δηλαδή Ισόφως (Equilux), θα έχουμε μερικές ημέρες μετά, στις 25/9. Ισόφως έχουμε πάντα λίγες ημέρες μετά την Φθινοπωρινή ισημερία και λίγες πριν την Εαρινή!
ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
Χ.Τ.
Επιμέλεια : Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...