Menu
RSS
Δευτέρα, 16/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το αντι-κίνητρο της Γορτυνίας και η πραγματική διέξοδος

Το αντι-κίνητρο της Γορτυνίας και η πραγματική διέξοδος
Το αντι-κίνητρο της Γορτυνίας και η πραγματική διέξοδος 
 
Κάθε φορά που γίνεται συζήτηση για την ερήμωση στη Γορτυνία, ακούγεται πάντα το γνωστό επιχείρημα ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα. Το επανέλαβαν για ακόμη μια φορά στην τελευταία Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γορτυνίας και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μέγα.  
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χρησιμοποιείται η λέξη «κίνητρο» αντί της λέξης «πολιτική». Ανέτρεξα στο λεξικό για να διαβάσω τον ακριβή ορισμό: «Κίνητρο είναι μια εσωτερική κατάσταση, η οποία προκαλεί, κατευθύνει και διατηρεί μια συμπεριφορά. Τα αίτια που προκαλούν την ανθρώπινη συμπεριφορά και δράση ή οι λόγοι που την εξηγούν είναι τα κίνητρα, δηλαδή είναι οτιδήποτε κινεί, ωθεί ή παρασύρει σε δράση ένα άτομο». 
 
Ακριβώς εκεί βρίσκεται η ουσία. Το κίνητρο απευθύνεται στο άτομο. Δημιουργεί εξατομικευμένη ευκαιρία, τις περισσότερες φορές πρόσκαιρη, την οποία το άτομο καλείται να αποδεχτεί ή να απορρίψει. Δεν αλλάζει τις γενικότερες συνθήκες (κάτι που κάνει η «πολιτική») για να μεταβάλει μόνιμα μια αρνητική κατάσταση. 
 
Αν π.χ. δώσουμε στο δημόσιο υπάλληλο ένα επιπλέον κίνητρο, όπως ένα επίδομα 200 ευρώ, νομίζετε ότι θα τον πείσουμε να έρθει και να εργαστεί στο δήμο Γορτυνίας; Δεν είναι καθόλου βέβαιο. Η ονομαστική αύξηση στο μισθό θα εξανεμιστεί γρήγορα με χίλιους δυο τρόπους. Από την ακρίβεια στα τρόφιμα, την ενέργεια και τα καύσιμα μέχρι τα πανάκριβα ενοίκια, που καθιστούν απαγορευτική τη διαμονή ακόμα και στην επαρχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός για τα λαϊκά στρώματα άγγιξε το 40%.
 
Αλλά ακόμα και με την αύξηση στο μισθό, δύσκολα θα επιλέξει κάποιος να έρθει στη Γορτυνία, διότι θα κληθεί να πληρώσει κι ένα επιπλέον «κόστος», το οποίο δε μετριέται μόνο σε χρηματικούς όρους. Είναι το κόστος των μετακινήσεων για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών αλλά και το κόστος της κρατικής αδιαφορίας σε σημαντικούς τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, την οποία πληρώνει ο ίδιος ο λαός.
 
Τι να την κάνεις την αύξηση στο μισθό, όταν ξέρεις ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή κινδυνεύεις να πεθάνεις λόγω έλλειψης γιατρού ή οδηγού ασθενοφόρου; Πόσο βοηθάει ένα επίδομα στο μισθό, όταν τα παιδιά σου θα πρέπει να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα κάθε μέρα για να μάθουν γράμματα; Ας μην απορεί λοιπόν, ο κ. δήμαρχος επειδή ένα ζευγάρι υπαλλήλων του δήμου, που έπαιρναν δύο καλούς μισθούς και είχαν κάθε κίνητρο να παραμείνουν στη Γορτυνία, επέλεξαν τελικά να φύγουν. Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο και ξεπερνά το μισθολογικό.
 
Η οριστική απάντηση στην εκτεταμένη ερήμωση της Γορτυνίας δε θα προέλθει από μεμονωμένα κίνητρα, τα οποία ούτε αυτά δίνονται, διότι - για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους - το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα δημιούργησε την αστυφιλία για να εκμεταλλεύεται πιο εύκολα το συγκεντρωμένο εργατικό δυναμικό. 
 
Το μεγαλύτερο αντικίνητρο είναι η ίδια η ασκούμενη πολιτική, η οποία συμπιέζει τα λαϊκά στρώματα δημιουργώντας συνεχώς εμπόδια, ιδίως στην επαρχία. Εάν ο δήμαρχος Γορτυνίας αναμένει, όπως είπε, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση και την κα. Ζαχαράκη (την αρμόδια υπουργό για το δημογραφικό), εμείς του λέμε να κρατάει μικρό καλάθι. Οι Γορτύνιοι είναι συνηθισμένοι στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. 
 
Οι δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας (Κούλη και Μέγα) θυμίζουν το γνωστό θεατρικό έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», στο οποίο οι ήρωες όλη την ώρα περιμένουν κάποιον χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα. Μιλάνε συνεχώς για κίνητρα, διότι δε θέλουν να παραδεχτούν ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. 
 
Πολιτική, η οποία με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό θα προχωρήσει στον καταμερισμό του εργατικού δυναμικού με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, ώστε να πάρει μπρος η οικονομική δραστηριότητα και η ζωή στα χωριά. 
 
Κεντρικό σχεδιασμό για να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές στην επαρχία χωρίς να μπαίνει στη μέση το κριτήριο κόστους - οφέλους, το οποίο απαγορεύει σήμερα να φτιαχτεί ο δρόμος Τρίπολη - Αρχαία Ολυμπία. Κεντρικό σχεδιασμό για να καλυφθούν όλα τα κενά στην υγεία, την παιδεία, τις υπηρεσίες.
 
Κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, ο οποίος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, θα φτάσει στο σημείο να εξαλείψει οριστικά την αντίθεση μεταξύ πόλης και χωριού. 
 
Χωρίς να παραβλέπουμε τον τελικό στόχο ή να τον παραπέμπουμε στις Καλένδες, οι Γορτύνιοι οφείλουμε να περάσουμε από την παθητική αδράνεια των δημοτικών αρχών της Γορτυνίας στον οργανωμένο αγώνα και τη δυναμική διεκδίκηση. Το κίνητρο για την αντιστροφή της ερήμωσης είναι μεγάλο και δεν μπορεί να περιμένει.
 
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης 
Σάββατο, 7/9/24

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...