Menu
RSS
Δευτέρα, 16/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Προς Παναρκάδες το ανάγνωσμα ...

Προς Παναρκάδες το ανάγνωσμα ...

Γράφει ο Ι.Γ. Ασημακόπουλος

Οι καιροί αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι Παναρκάδες φαίνεται να πηγαίνουν με τον αραμπά. Τα συνέδρια που διοργανώνουν εδώ και χρόνια, δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων της Αρκαδίας, αλλά μοιάζουν να είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Αν σ’ αυτό συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι, η παρεμβατική δυνατότητά των στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, σε ότι αφορά την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων της Αρκαδίας, είναι μηδενική, τότε αυτά τα συνέδρια δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα.

Οι κάτοικοι της Αρκαδίας, έχουν κουραστεί από οράματα και όνειρα απατηλά. Έχουν αηδιάσει από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», από ευχολόγια και λιτανείες, ενώ βιώνουν στο πετσί τους την παρακμή, την οικονομική ύφεση, τη δημογραφική κατάρρευση και την ερήμωση.

Ζώντας λοιπόν αυτή την αποκαρδιωτική πραγματικότητα, οι Αρκάδες γύρισαν την πλάτη στα καλέσματα των Παναρκαδικών Ομοσπονδιών και πολύ καλά έκαναν. Αποτέλεσμα, το τελευταίο (10ο) συνέδριό τους, να γίνει μπροστά από άδεια καθίσματα, σε άδεια αίθουσα.

Αντικειμενική πλέον διαπίστωση, είναι πως υπάρχει θέμα. Όμως, λίγες ημέρες μετά το 10ο συνέδριο, δεν φαίνεται έστω και ένας από τους διοργανωτές να το κατάλαβε. Όλοι τους είδαν επιτυχία και άριστα αποτελέσματα, όπως ακριβώς συνέβη και με τα εννέα προηγούμενα συνέδρια. Μάλιστα, «άκουσον – άκουσον», κάποιοι ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος θα βγει να θριαμβολογήσει στα ΜΜΕ και στα ραδιόφωνα, για την επιτυχία του 10ου συνεδρίου…

Εδώ που φτάσαμε, θα πρέπει οι Παναρκαδικές Ομοσπονδίες να εξετάσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα την κατάσταση, πριν καταντήσουν γραφικές, αφερέγγυες και αναξιόπιστες, κυνηγώντας ανεμόμυλους. Όσο ακόμα είναι καιρός, θα πρέπει να εξεταστεί η ριζική αναμόρφωση των στόχων και των σκοπών των ομοσπονδιών και να αλλάξουν ρότα.

Ίσως θα πρέπει να ασχοληθούν με την ανάδειξη και προβολή της πλούσιας Αρκαδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της Αρκαδίας. Την ανάδειξη του Αρκαδικού λαϊκού πολιτισμού και των λαϊκών παραδόσεων. Την ανάδειξη των ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτιστικών της μνημείων της Αρκαδίας, που είναι έρμαια των καιρών και των αρχαιοκάπηλων.

Ίσως θα πρέπει να ασχοληθούν με την ιστορική έρευνα, με σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στην ιστορία της Αρκαδίας διαχρονικά, η οποία βρίθει στρεβλώσεων και ανακριβειών, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Ίσως θα ήταν πολύ χρήσιμο να γίνουν θεματικά ιστορικά συνέδρια, όπου θα φωτιστούν πολλές σκοτεινές πτυχές της ιστορίας που γίνονται αντικείμενο σπέκουλας από διάφορους σκοταδιστικούς κύκλους, με συνέπεια να  βρισκόμαστε χρόνια τώρα σε ιστορική πλάνη.

Ίσως θα ήταν καλύτερα οι Παναρκαδικές Ομοσπονδίες να ασχοληθούν με την προβολή των Αρκαδικών Γραμμάτων και των Τεχνών. Την ανάδειξη της Αρκαδίας της ποίησης, της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας, της μουσικής, του θεάτρου, της αρχιτεκτονικής, σε εκδηλώσεις, σε φεστιβάλ και σε ανταμώματα, στην Αρκαδία ή στην αλλοδαπή.

Ίσως θα ήταν καλύτερα οι Παναρκαδικές Ομοσπονδίες να ασχοληθούν με όλα αυτά που θα φέρουν τους απανταχού Αρκάδες πιο κοντά. Που θα τονώσουν τους δεσμούς της κοινής τους καταγωγής. Που θα τους προσδώσει γνώση και θα κρατήσει στην καρδιά τους τη φλόγα και την αγάπη για την Αρκαδία ζωντανή.

Παναρκάδες, «οι καιροί ου μενετοί»… Αύριο ίσως να είναι αργά…

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 13 Αυγούστου 2024 20:02 Σύνδεσμος σχολίου

    Θλιβερή ιστορία. Αυτοί θυμούνται την Ελλάδα της δεκαετίας του 30.καμμια σχέση με την πραγματικότητα. Γουρνοπουλα και σουβλάκι μόνο.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...