Menu
RSS
Δευτέρα, 16/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

12 Mαΐου 2024 η ημέρα της Μάνας - Μητέρας - Μανούλας - Μαμάς!

12 Mαΐου 2024 η ημέρα της Μάνας - Μητέρας - Μανούλας - Μαμάς!

Του Γιάννη Στρατήγη, μαθηματικού - συγγραφέα.


H παγκόσμια ημέρα της Μητέρας είναι ο ετήσιος ε ο ρ τ α σ μ ό ς των ευχαριστιών προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας, καθώς της επιρροής της στην κοινωνία. Μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στη λατρεία της θεάς Κυβέλης, της Μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ρίζες της αναφέρονται στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Ρέα, που πραγματοποιούνταν την άνοιξη και ήταν αφιερωμένοι στη γονιμότητα και τη μητρότητα.
Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis, 1864 - 1948) από την Βιρτζίνια, ήταν αυτή που είχε πρώτη την οραματική ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα γιορτής του σπιτιού, προς τιμή της Μητέρας. Ήθελε να γίνει γιορτή για να τιμήσει τη μητέρα της αλλά και όλες τις μητέρες, για τις θυσίες τους προς τα παιδιά τους.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λ ο υ λ ο ύ δ ι - σύμβολο της ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα, την φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης, το άρωμά του, την μνήμη και τις προσευχές της».
Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, κάτι το οποίο εφαρμόζεται και στην χ ώ ρ α μας. Αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δώσετε ένα λουλούδι ή απλούστατα και μια αγκαλιά στη γυναίκα που μας έφερε στον κόσμο.
Δεν αποτελεί αποκλειστικά και μόνο, τ η ν εμπορευματοποιημένη ημέρα ωραιότητας των ανθοπωλείων και ζαχαροπλαστείων?


Για αυτή την ημέρα, στα βασικά μαθηματικά, αφιερώνουμε ένα <μαγικό τετράγωνο> διαστάσεων 3 x 3 με συμπληρωμένους τους μονοψήφιους φυσικούς αριθμούς: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, για το συνεκτικό δέσιμο του αριθμού 12.
Υ π ά ρ χ ε ι 8 φορές η μ α γ ι κ ή σταθερά 12, για α θ ρ ο ί σ μ α τ α οριζόντια - κάθετα - διαγώνια, με π.χ. 7 + 0 + 5 = 12, ..., δηλαδή η φετινή 12η ημέρα του Μάη!
Χρόνια πολύ καλά σε ό λ ε ς τις ανεξάντλητες Μητέρες μας?

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...