Menu
RSS
Κυριακή, 07/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έτοιμο το σχέδιο για να χάσει η Τρίπολη την έδρα της Περιφέρειας

Έτοιμο το σχέδιο για να χάσει η Τρίπολη την έδρα της Περιφέρειας

Μπροστά σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση θα βρεθεί τα επόμενα χρόνια η Τρίπολη.

Ήταν κάτι που φοβόμαστε.

Ήταν κάτι που περιμέναμε πως θα προκύψει, αργά ή γρήγορα.

Ο λόγος για την έδρα της Περιφέρειας.

Αυτό που όλοι είχαμε στο μυαλό μας, ότι η Τρίπολη είναι η αδιαμφισβήτητή διοικητική έδρα της Περιφέρειας, κάποιοι σχεδιάζουν να το αλλάξουν, οριστικά και αμετάκλητα.

Το επισημαίνουμε τώρα, πριν να είναι αργά.

Στην εφημερίδα «Τα Νέα» δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι επόμενες ευρωεκλογές, θα γίνουν πιθανότητα με πέντε νέες εκλογικές περιφέρειες.

Η Πελοπόννησος προβλέπεται να συνενωθεί με την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο.

Εφόσον προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός (ο οποίος φαίνεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση), τότε πρόκειται για προάγγελο αρνητικών εξελίξεων για την Τρίπολη.

Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργίας μίας νέας Διοικητικής Περιφέρειας, η οποία –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα έχει έδρα την Πάτρα.

Αυτό το «μοντέλο» δοκιμάστηκε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δοκιμάστηκε και στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Το βασικό κέντρο θα είναι η Πάτρα κι αν υπάρχουν «συμπρωτεύουσες», νότια θα είναι η Καλαμάτα και βόρεια τα Ιωάννινα και η Κέρκυρα.

Η Τρίπολη θα αποτελέσει έναν κομπάρσο που κανείς δεν θα του δίνει την παραμικρή σημασία.

Εκεί οδηγείται η κατάσταση.

Θα πρόκειται για ένα ισχυρότατο χτύπημα κατά της Τρίπολης.

Εδώ προκύπτει ακόμα πιο έντονα αυτό που είχε υπογραμμιστεί σε προηγούμενο άρθρο.

Αν, ως Αρκάδες, δεν ενώσουμε φωνές, αν δεν αφήσουμε στην άκρη κόμματα και χρώματα, τότε η μοίρα μας είναι προδιαγεγραμμένη.

Θα την πάρουν την έδρα.

Αν δεν αντιδράσουμε συντονισμένα, αν δεν καταλάβουν ότι δεν γίνεται αποδεκτός αυτός ο σχεδιασμός, τότε θα είναι πολύ εύκολο το «έργο» τους.

Ναι, η Τρίπολη έχει την τύχη να υποδεχτεί σημαντικές επενδύσεις στη ΒΙΠΕ. Δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα.

Την ίδια ώρα, όμως, η πόλη έχασε τη μάχη για να έχει δικό της αεροδρόμιο, έχασε τη μάχη για το Εφετείο, έχασε την έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας, έχασε την έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μαζί πολλές ακόμα υπηρεσίες.

Θα κινδυνεύσει πιθανότατα να χάσει την Νοσηλευτική Σχολή (και να γυρίσει στη Σπάρτη), ίσως χαθεί και το Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο (και το κερδίσει η Καλαμάτα).

Τώρα, είναι μπροστά σε μία σοβαρότατη απώλεια που θα αποδυναμώσει τη θέση της και επιπλέον θα στερήσει αρκετές θέσεις εργασίας (στο δημόσιο τομέα).

Δεν είμαι αισιόδοξος για την αντίδρασή μας.

Όμως, το ερώτημα είναι ένα: Θα παραμείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια;

Βουλευτές, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι είναι υποχρεωμένοι να μπουν μπροστάρηδες και να αντιδράσουν οργανωμένα.

Ειδάλλως, θα έχουν την ιστορική ευθύνη για ό,τι χαθεί από την πόλη.

Μηνάς Αρτόπουλος

Δημοσιογράφος

Μέλος ΕΣΠΗΤ

13/11/2023

https://www.facebook.com/martopoulos/

18 σχόλια

  • Παναγιώτης
    Παναγιώτης Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 00:36 Σύνδεσμος σχολίου

    Και να "χαθεί" η έδρα τι; Δεν πρόκειται να καταλάβετε νομίζω ότι το μέλλον δεν είναι άλλο από το να υπάρξουν συγχωνεύσεις για να μειωθούν τα διοικητικά και λειτουργικά κόστη. Έτσι έγινε και στο παρελθόν όταν ενώθηκαν χωριά, πόλεις, νομοί και πάει λέγοντας. Αν θέλετε θεσουλες και να ονειρεύεστε πρωτοκαθεδρίες εκεί στην Τρίπολη, συγγνώμη αλλά πρέπει να συνέλθετε.

  • Χαλουμης Β.
    Χαλουμης Β. Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 14:51 Σύνδεσμος σχολίου

    Οι Αρκάδες είμαστε αρκετά περήφανοι για να στηρίζουμε την πρόοδο μας σε κρατικές διευθετήσεις. Ας τις χαίρονται άλλοι.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 12:37 Σύνδεσμος σχολίου

    ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ Τ Ι Π Ο Τ Α ! Αυτά είναι εικασίες και τζάμπα ανησυχείτε τον κόσμο !

  • Β.Γ.
    Β.Γ. Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 12:00 Σύνδεσμος σχολίου

    κ.Αρτοπουλε αυτα τα ερωτηματα θα πρεπει να τα θεσεται ορθα κοφτα στους εκαστοτε Αρκαδες πολιτικους- εκπροσωπους κυβερνησεων που ειναι οι καθ'υλην αρμοδιοι και υπαιτιοι για την συστηματικη αδιαφορια που βιωνει εδω και δεκαετιες ο Τοπος μας. Πολιτικοι που βαζουν δυστυχως το κομματικο και προσωπικο τους συμφερον ΠΟΛΥ πιο πανω απο αυτο του Τοπου. Ωφειλαν να μοχθησουν και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ με σθενος την σωστη, δικαιη και πρεπουσα αντιμετωπιση της πολιτειας στην Αρκαδια που εχει προσφερει τα μεγιστα στην Ελλαδα σε πολλους τομεις (Απελευθερωτικους Αγωνες, Ενεργεια, σημαντικες προσωπικοτητες, επιστημονες, επιχειρηματιες, ανθρωπους της διανοησης σε πληθος επιστημονικων κλαδων κτλ ) οπως μοχθουν πολιτικοι αλλων νομων και καλως πρατουν φυσικα. Ρωτηστε τους λοιπων ως δημοσιογραφος μεταξι αλλων :
    πως η Αρκαδια στην πρωτη απογραφη του Ελ.Κρατους ηταν πρωτη σε πληθυσμο και σημερα καταντησε εκ των τελευταιων ? Γιατι γιναμε μια πολη γεροντων και περαστικων δημοσιων υπαλληλων απο καθε μερια της Ελλαδος που μαλιστα καθιβρυζουν την πολη μας και οχι αποτελουμενοι απ τα δικα μας παιδια που βρισκονται μεταξι Αθηνας και εξωτερικου ?. Τι κινητρα και δουλειες υπηρξαν διαχρονικα ωστε ο Αρκας να μεινει στον Τοπο του ?
    Πανηγυριζουμε για επενδυσεις στην ΒΙΠΕ οταν αυτες ειναι καθαρα ιδιωτικες πρωτοβουλιες και στις περισσοτερες των περιπτωσεων Αρκαδων. Μοχθησαμε ως Αρκαδες να επιστρεψει παλι τριτοβαθμια εκπαιδευση στην Αρκαδια ως ωφειλε η Πολιτεια (λογο Ακαδημιας) και οι πανεπιστημιακες σχολες διαμοιραστηκαν εδω και εκει. Νοσοκομειο πολιτισμικες υποδομες της πολης βλ.Μαλλιαροπουλειο Αποστολοπουλειο κτλ.ΟΛΕΣ απο δωρεες Αρκαδων. Να μας δειξουν μια υποδομη τετοιου διαμετρηματος στην πολη που αποτελει σημειο αναφορας και χαιρει κρατικης δαπανης . Πειτε τους να μας δειξουν ΕΝΑΝ Αρχαιολογικο ή μεταγενεστερο ιστορικο Μεσαιωνικο ή σχετικο με την Επανασταση χωρο απο τους δεκαδες που εχουμε ο οποιος μπηκε σε προγραμμα γενικευμενης αναστηλωσης και αναδειξης που θα προσελκυε χιλιαδες τουριστες. Ρωτηστε τους για εργα οδοποιιας στους αξονες Τριπολη -Πυργου, Τριπολη-Πατρα, Αστρος -Λεωνιδιο που θα ανεδεικνυαν τα ομορφα χωρια μας και τις παραλιες της Κυνουριας και θα μειωναν ταλαιπωρια και τον χρονο μεταβασης....Αν αυτου μιλανε για ΑΣΥΜΦΩΡΑ εργα χωρις ιχνος ντροπης...τωρα που μαραζωσαν τα χωρια ειναι ασυμφωρο εργο, επι δεκαετιες που ηταν γεματα με κοσμο τι επραξαν ως συμφερτικο ? Τιποτα και σαν αποτελεσμα αυτου οι πολιτες ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ να φυγουν....περαν του οτι ακομη και τωρα ενας ενδεχομενος συγχρονος αυτοκινητοδρομος Τριπολης Πυργου θα ηταν ΑΚΡΩΣ συμφερτικος και προσοδωφορος στο κρατος...Να μας πουν για το Αεροδρομιο Τριπολης που υπηρχε εντονο ενδιαφερον απο ξενο επενδυτικο fund για πτησης χαμηλου κοστους και μεταφορας εμπορευματων ΠΑΛΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ πρωτοβουλιας που υποστηριζαν με σθενος παραλληλα και οι Αργολιδεις για την εμπερευματοποιηση της παραγωγης τους.
    Να μας πουν για την υποβαθμιση των δικαστηριακων υπηρεσιων της πολης και του νοσοκομειου, να μας πουν τι εργα εχουν γινει στην Μεγαλοπολη που προσεφερε ρευμα σε εκατονταδες χιλιαδες νοικοκυρια στην Ελλαδα επι δεκαετιες, να μας πουν για το Λεωνιδιο και ολη την παραλιακη Αρκαδια που δεν εχει ΟΥΤΕ ΔΡΟΜΟ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΛΙΜΑΝΙ λες και ειναι πολιτες 4ης κατηγοριας, να μας που για την Γορτυνια που ακομα και η οδικη προσβαση σε πληθος χωριων της αποτελει κινηση υψηλου ρισκου με δρομους καρμανιολες φτιαγμενους προ 50 και πλεον ετων και πολλα αλλα που καταντησαν τον νομο μας κομπαρσο και το χειροτετο χωρις δυναμη και χωρις φωνη, με 70.000 πληθυσμο !!!! εν πολλοις γυρασμενο και με ξενους- μη Αρκαδες δημοσιους δημοσιους που παρατηρουν απλα και νωχελικα την περαιτερω ερημοποιηση του Τοπου μεχρι και αυτοι σιγα σιγα να φυγουν.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 11:48 Σύνδεσμος σχολίου

    Μπράβο σε όλους τους αρκαδες βουλευτές μας!!!!! να τους χαιρόμαστε!

  • Λάκωνας
    Λάκωνας Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 09:17 Σύνδεσμος σχολίου

    Την νοσηλευτική την αρπάξατε από την Σπάρτη, καιρός είναι να επιστρέψει εκεί

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 08:18 Σύνδεσμος σχολίου

    Κουλη θέλατε σκάσετε τώρα και δείτε λίγο Σκάι που λέει πάντα την "αλήθεια" που φτάσαμε θεέ μου

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 01:57 Σύνδεσμος σχολίου

    Αμην.
    Η Τριπολη εχει αποτελεσει την ταφοπλακα για ολη την περιφεριεα...ενα ματσο δημοσιοι υπαλληλοι που δεν παραγουν τιποτα, ζουν παρασιτικα εις βαρος των αλλων νομων και ενδιαφερονται μονο να νοικιαζουν κανα διαμερισμα σε κανα φοιτητη, να πωλουν καναν καφε σε καναν ταλαιπωρο που χρειαζεται να ερθει Τριπολη για διοικητικες υπηρεσιες και φυσικα η πολη ειναι παντελως αφιλοξενη(παρκαρισμα ουτε για ζητω)

    Η Πατρα θα ειναι ξεκαθαρα λυση για ολους μας. Οποτε στον 'αγωνα' αυτον η Τριπολη ειναι μονη της γιατι απλα δεν σεβαστηκε τον ρολο της και οσα της προσεφερε η εδρα

  • anonymous
    anonymous Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 22:50 Σύνδεσμος σχολίου

    Αφού τον ψηφίσατε τότε γιατί η διαμαρτυρία; γιατί;;;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 22:05 Σύνδεσμος σχολίου

    ευκαιρία ψάχνετε κάποιοι. το δημοσίευμα αναφέρεται στις περιφέρειες για την ευρωβουλή. ξεμπερδέψτε το μυαλό σας μερικοί ή μην σπέρνετε πανικό με fake news. και στην τελική αν γίνει μια περιφέρεια θα γίνει μόνο η πελοποννησος και τότε θα κοντραριστούν καλαματα με πατρα και λόγω δύναμης για να μην αδικηθεί καμιά πόλη θα γίνει πρωτεύουσα η τριπολη λόγω γεωγραφικής θέσης. φυσικά και οι αρκαδες δε πρέπει να κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου αλλά να επιλέγουμε σοβαρούς αντιπρόσωπους παντού και οχι φερέφωνα και δήθεν και μετά να μας φταίει ο κάθε μητσοτακης. ας κουνήσουμε λίγο το κεφαλάκι μας γιατί έχουμε ολόκληρη πενταετία μπροστά μας, μην πάει χαμένη.

  • Dinos4
    Dinos4 Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 21:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Δε πειράζει Πτωχο θέλατε. Λουστείτε τα τώρα. Κουλης =καταστροφή πάρτε το χαμπάρι.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 21:04 Σύνδεσμος σχολίου

    Όταν ο Ελληνάρας κοίτα να ευλογήσει τα γένια του πόσο δε μάλλον ο Τριπολίτης τη πάρτη του αδιαφορώντας για το διπλανό του καλά να πάθουμε.
    Όσο δε μάλλον για τα σχόλια του 41% θα πω πως δε φταίει καμία κυβέρνηση για τα πεπραγμένα τα του οίκου μας!!!!
    Είμαστε υπεύθυνοι και υπόλογοι

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 21:03 Σύνδεσμος σχολίου

    Όλα αυτά τα σχόλια από ένα δημοσίευμα των Νέων;;
    Να δω αν δεν γίνει το σπάσιμο σε 6 περιφέρειες που λέει το άρθρο όλοι εσείς τι θα πείτε;;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 20:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Πάρτε τώρα το 41τακατό για κ@λόχαρτο και σκουπιστείτε καλά-καλά επιστήμονες ψηφοφόροι

  • Ας πούμε την αλήθεια στον κόσμο
    Ας πούμε την αλήθεια στον κόσμο Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 19:52 Σύνδεσμος σχολίου

    Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Τρίπολη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα παρασιτικό κέντρο που ζούσε λόγω των εσόδων που είχαν όσοι δούλευαν στη ΔΕΗ.

    Ελάχιστη παραγωγή του κάμπου της, μεγάλη η παραβατικότητα που κρυβόταν κάτω από το χαλί των ψήφων στους βουλευτάδες και στους παλαιάς και νέα κοπής προύχοντες της.
    Άνευ ουσίας ανάπτυξη σε καφενέδες και τυροπιτάδικα που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια.

    Όσων αφορά το νοσοκομείο της παραμελημένο στελεχιακά στα χέρια εσωτερικών του μηχανισμών και εξωτερικών [στους γύρω δρόμους] επιτηδείων, κατάφερε να γίνει συνώνυμο με την παροιμία "καλύτερα νεκρός, παρά εκεί μέσα".
    Παραμελημένο σε τέτοια έκταση που εδώ και καιρούς δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι ακτινολόγοι.
    Υποβαθμισμένο σε τέτοιο μέγεθος που αξιοπρεπείς επιστήμονές του βιάζονται να φύγουν με σύνταξη ή μένουν μετά από χίλια παρακάλια τοπικών αρχόντων.

    Να μιλήσουμε για την αναρχία στη δόμηση της πόλης ; Για την καταστροφή κάθε έννοιας πατροπαράδοτης και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ; Να πούμε για εργολάβους που με ένα μυστρί και εξυπνάδα χιλίων καρδιναλίων έχτιζαν μια νέα τερατούπολη γύρω και μέσα στην πόλη ;
    Να μιλήσουμε μήπως για το πρόβλημα των αφανών εσόδων μεγαλεπήβολων αρχηγίσκων ;
    Να σταθούμε στην ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη όπου ο κάθε κάγκουρας με τα ηχεία του παρκάρει όπου θέλει χωρίς να τον νοιάζει ο πίσω του ερχόμενος ;
    Να πούμε για το επιχειρηματικό θανατικό στην ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης ;

    Τι να πρωτοπούμε φίλε ;
    Να φύγει λοιπόν η όποια εναπομείνασα διοίκηση από την Τρίπολη μπας και λογικευτούν οι κομπολογάδες συνταξιούχοι, οι ρεμπεσκέδικη νεολαία της και η άτεχνη και ανισόρροπη κρατική μηχανή της.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 19:39 Σύνδεσμος σχολίου

    Εμείς ψηφίσαμε την καταστροφή μας, τώρα γιατί διαμαρτυρόμαστε; 41% τα παράπονα

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 19:38 Σύνδεσμος σχολίου

    Το αρνητικο αγαπητο καλημερα, ειναι οτι ΧΑΣΑΜΕ σαν Αρκαδες τον Περιφεριαρχη... οποτε ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ θα την πανε την εδρα.. αρα οταν ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΚΛΕΞΕΙ, τοτε οι ΑΛΛΟΙ θα σε "παιζουν" για αλλα 5 χρονια...

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 19:30 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν είχε πει όταν είχε έρθει στην Τρίπολη για την υποψηφιότητα του Νίκα και ενώ ήταν δίπλα στο άλλο το αγγούρι το Βλάση, ότι η έδρα της Περιφέρειας είναι μία και είναι στην Τρίπολη και δεν πρόκειται να αλλάξει; Φάτε Μητσοτάκη τώρα παλιομακάκες. Έτσι να γουστάρω, παλιολινάτσες

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...