Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μαγιορκίνης για το εμβόλιο AstraZeneca | "Η παρενέργεια αυτή είναι σπανιότατη, είναι στο 1-2 στους 100.000"

Μαγιορκίνης για το εμβόλιο AstraZeneca | "Η παρενέργεια αυτή είναι σπανιότατη, είναι στο 1-2 στους 100.000"
Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Αλέξανδρος Μεταξάκης που εμβολιάστηκε με το εν λόγω εμβόλιο, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο που παρασκεύαζε για τον κορωνοϊό και με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Το εμβόλιο εμφανίστηκε μαζί με τα εμβόλια άλλων εταιρειών ως σανίδα σωτηρίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπο με καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες που προκαλούσε η χορήγηση του.

Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο λόγος για την απόσυρση του εμβολίου είναι καθαρά εμπορικός, καθώς τα εμβόλια των άλλων εταιρειών είναι επικαιροποιημένα και στοχεύουν σε νέες παραλλαγές, κάτι που δεν συμβαίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η απόφαση όμως έρχεται τη στιγμή που ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή με τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.

«Έπαθα 2 θρομβώσεις 12 μέρες μετά τον εμβολιασμό μου με AstraZeneca – Παραλίγο να μου ακρωτηριάσουν το πόδι» – Σοκάρει η καταγγελία ασθενούς

Ο κ. Μετξάκης είναι ο πρώτος Έλληνας που έχει καταθέσει μήνυση κατά της AstraZeneca για τις παρενέργειες που εμβολίου και μίλησε για την περιπέτειά του.

«Η περιπέτειά μου ξεκίνησε περίπου 12 μέρες μετά τον εμβολιασμό μου, υπέστην την πρώτη θρόμβωση στο αριστερό μου άκρο, στην κεντρική αρτηρία. Χρειάστηκε ένα πολύωρο χειρουργείο ώστε να επανέλθει8 το πόδι. Στην αρχή μπήκα στο χειρουργείο για ακρωτηριασμό αλλά στην συνέχεια πήγαν όλα καλά. Τέσσερις μέρες αργότερα παρουσιάστηκε μια δεύτερη θρόμβωση κατά τις εξετάσεις; Που μου έγιναν με υπέρηχο αριστερά στην καρωτίδα μου. Χρειάστηκε άλλο ένα πολύωρο χειρουργείο. Είχαν κάνει το AstraZeneca την πρώτη δόση. Δεν με είχαν ενημερώσει για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου. Τώρα είμαι καλά, και είμαστε και όλοι καλά», είπε αρχικά.

«Δικαστικά, η δίκη κατά του δημοσίου έχει πρέπει 2 αναβολές καθώς δεν έχει κατατεθεί ο φάκελος και έχει οριστεί η επόμενη δικάσιμος για 10/10. Έχω στραφεί κατά του δημοσίου και κατά της εταιρείας ξεχωριστά. Νομίζω έχουν κατατεθεί μηνύσεις αλλά μόνο κατά της εταιρείας», συνέχισε.

Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο που παρασκεύαζε για τον κορωνοϊό.

«Είναι ένα ζήτημα που συζητείται από το 2021. Οι θρομβώσεις με θρομβοπενία είναι μια σπανιότατη παρενέργεια η οποία συνδέθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά και με το εμβόλιο της Johnson and Johnson, δηλαδή εμβόλιο που είχαν αδενοϊό. Η απόσυρση του εμβόλιού δεν σχετίζεται με την παρενέργεια αλλά με το γεγονός ότι το εμβόλιο παράχθηκε για να αντιμετωπίσει την πανδημία και πλέον δεν είναι αποτελεσματικό γιατί δεν σκόπευαν ποτέ να το επικαιροποιήσουν για να αντιμετωπίσουν τα επόμενα κύματα. Η εταιρεία απέσυρε την άδειά της από μόνη της όχι από τον Ρυθμιστικό Οργανισμό», τόνισε με την σειρά του.

«Η παρενέργεια αυτή είναι σπανιότατη, είναι στο 1-2 στους 100.000. Δεν παράγεται αυτό το εμβόλιο εδώ και πολλά χρόνια. Ένα εμβόλιο έχει την άδεια όσο είναι αποτελεσματικό. Και άλλα εμβόλια έχουν αποσυρθεί γιατί δεν είναι αποτελεσματικά. Το εν λόγω εμβόλιο έγινε για να πάει σε όλον τον κόσμο. δεν χρειαζόταν βαθιά κατάψυξη. Γι΄αυτό το στήριξε ο ΠΟΥ γιατί αυτό το εμβόλιο έφτασε στην Αφρική, στην Ινδία και σε περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες. Η υποχρεωτικότητα αφορούσε συγκεκριμένες συνθήκες», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

«Πιστεύω ότι ζω από τύχη. Υπάρχουν άλλα περιστατικά, πχ της άλλης κοπέλας της Νεκταρίας που έκανε την ίδια παρτίδα. Ήμουν τυχερός γιατί η πρώτη θρόμβωση εκδηλώθηκε στο πόδι ενώ στην Νεκταρία η πρώτη θρόμβωση εκδηλώθηκε στην καρωτίδα. Μας δόθηκε ένα σκεύασμα το οποίο κατά την γνώμη μου δεν είχε δοκιμαστεί σε κανέναν και το βγάλαμε στην παραγωγή και στην κυκλοφορία και μας το έδωσαν. Κατ’ εμέ όλο αυτό έχει μία σκοπιμότητα», επεσήμανε κλείνοντας ο κ. Μεταξάκης.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 10 Μαϊος 2024 12:19 Σύνδεσμος σχολίου

    Όταν το φώναζαν κάποιοι,
    κάποιοι άλλοι τους έλεγαν ψεκασμένους....
    Περαστικά μας τώρα!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...