Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο 2ος Λεόντιος Δρόμος έγινε στη Βλαχέρνα (εικόνες)

Ο 2ος Λεόντιος Δρόμος έγινε στη Βλαχέρνα (εικόνες)

Με επιτυχία και φέτος πραγματοποιήθηκε ο 2ος ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, εις μνήμην του τοπικού μας Οσίου Λεοντίου. Οι προσκυνητές συγκεντρώθηκαν στην θέση Λάζος και ξεκίνησαν την διαδρομή, ακολουθώντας τα χνάρια του Οσίου Λεοντίου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση καθημερινώς έφερνε νερό με το ασκί από την Βρύση της Καστανιάς και το άφηνε στην θέση Δέντρο για να πίνουν οι περαστικοί, ενώ στον γυρισμό του προς το Μοναστήρι κουβαλούσε μία πέτρα κάθε φορά, που τις χρησιμοποίησε για την κατασκευή του τάφου του, που διασώζεται μέχρι σήμερα εντός του Ναού της Παναγίας των Βλαχερνών. Τα ανωτέρω αλλά και αρκετά άλλα που αναφέρει η παράδοση για τον Όσιο Λεόντιο, τα είπε στους προσκυνητές ο συμπατριώτης μας Γεώργιος Ι. Καρούντζος στην πρώτη στάση που έγινε πλησίον στην θέση Δέντρο. Πριν τις επτά το απόγευμα που ήταν προγραμματισμένος ο Εσπερινός, έφτασαν όλοι στο Μοναστήρι της Καστανιάς.

Η απόλαυση της θέας του χωριού μας, αλλά και των βουνοκορφών που το περικλείουν, ήταν θέμα συζήτησης των περιπατητών. Όταν έφτασαν όλοι στο Μοναστήρι αγνάντεψαν από ψηλά και άλλα Μοναστήρια σε γειτονικά χωριά, αλλά και άλλα χωριά!

Ο εφημέριος του χωριού μας, π. Παναγιώτης, τέλεσε τον Εσπερινό και μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, υποδέχθηκε τους προσκυνητές και ανακοίνωσε πως για τον Όσιο Λεόντιο, τον βίο του, κλπ, έχουν ενδιαφερθεί από την Κύπρο, από την Έδεσσα, κ.α. περιοχές. Τόνισε, ότι ο Όσιος Λεόντιος επεκτείνει την φήμη του και σε άλλες περιοχές, κυρίως μέσω των αναρτήσεων που γίνονται, αλλά και στην “θέληση του ιδίου του Αγίου” που θέλει να γίνει “γνωστός” σε όλους!

Υπήρχε αρτοκλασία από την Εκκλησιαστική επιτροπή και γλυκά-κεράσματα από συμπατριώτες που συμμετείχαν στον Λεόντιο δρόμο. Μοιράστηκαν αναμνηστικές εικόνες του Οσίου Λεοντίου, ενώ υπήρχαν και φωσφορίζοντα πολύχρωμα βραχιόλια, ώστε στην κάθοδο των προσκυνητών να φέγγουν μέσα στην νύχτα. Η κάθοδος-επιστροφή των προσκυνητών ήταν εντυπωσιακή, αφού ξεκίνησαν με το σούρουπο και στην μέση περίπου της διαδρομής είχε πέσει το σκοτάδι της νύχτας και είχαν ανάψει τα φώτα στο χωριό!

Η διαδρομή στα χνάρια του Οσίου Λεοντίου, ήρθε για να μείνει και να συνεχιστεί εις τους αιώνες! Η αποδοχή από στους συμπατριώτες είναι άκρως ικανοποιητική, αφού όπως είδαμε φέτος ήρθαν περισσότεροι από πέρσι και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναλογιστούμε ότι η παραμονή αλλά και η εορτή του Οσίου Λεοντίου, είναι εργάσιμες μέρες και οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, που έρχονται τις ημέρες του Πάσχα στο χωριό, συνήθως έχουν αναχωρήσει.

Η ιδέα της διαδρομής, θα εμπλουτιστεί σύντομα και με άλλες πρωτοβουλίες, ώστε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες-προσκυνητές και ο Όσιος Λεόντιος να αποτελεί σημεία αναφοράς για το χωριό μας.

https://www.vlaxerna.gr/?p=55699

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...