Menu
RSS
Τετάρτη, 18/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Λαϊκή συνέλευση με αψιμαχίες στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας - Έντονη ανησυχία για την λειψυδρία

Λαϊκή συνέλευση με αψιμαχίες στον Άγιο Ανδρέα Κυνουρίας - Έντονη ανησυχία για την λειψυδρία

Πραγματοποιήθηκε η λαϊκή συνέλευση της Δημοτικής Κοινότητας Αγ. Ανδρέα, στο προαύλιο του  Δημοτικού Σχολείου ,με θέμα την ορθολογική διαχείριση του νερού.

Παρόντες στην λαϊκή συνέλευση ήταν ,ο δήμαρχος κ. Γ. Καμπύλης, ο αντιδήμαρχος κ. Π. Καμπουρολιάς, ο πρόεδρος της τ/κ κ. Τ. Διαμαντής και τα μέλη του τ/σ, ο πρόεδρος & αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΒΚ κ.κ Π. Κολοστούμπης & Β. Γαλάνης ,οι δ/σ του Αγ. Ανδρέα, κ.κ Σαμαρτζής & Μπακάλης και πλήθος κατοίκων του Αγ. Ανδρέα και του Αρκαδικού Χωριού.

Την Λαϊκή Συνέλευση άνοιξε ο πρόεδρος του Χωριού κ. Τ. Διαμαντής με έναν σύντομο χαιρετισμό, δίνοντας τον λόγο στην συνέχεια στον πρόεδρο της ΔΕΥΒΚ κ. Π. Κολοστούμπη, ο οποίος έκανε μια γενική τοποθέτηση για τα δεδομένα που προϋπήρχαν και για το τι έκανε με την λήψη των καθηκόντων του. Στην συνέχεια ανακοίνωσε ότι, υπάρχει έτοιμη μελέτη για χρηματοδότηση, για να μαζευτούν τα νερά από την πηγή της Μαζιάς, που ξεκίνησε από την προηγούμενη διοίκηση και ολοκληρώθηκε σήμερα , καθώς και ότι υπάρχει σχεδιασμός για νέα γεώτρηση.

Ακολούθησε η τοποθέτηση  του δημάρχου κ. Γ. Καμπύλη, σε αυτά που ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΥΑΒΚ και συμπλήρωσε ότι, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα, γιατί η γεώτρηση βγάζει 30 κυβικά την ώρα. Σημείωσε όμως, ότι με τα νέα ρολόγια και τη τηλεμετρία, υπάρχει η δυνατότητα να ξέρουμε τι μπαίνει στην δεξαμενή και τι γράφουν τα ρολόγια, αναφέροντας ότι υπήρχε απόκλιση τον περασμένο μήνα.  Αναφέροντας ένα παράδειγμα, πρόσθεσε ότι: αν η δεξαμενή έχει 1000 κυβικά και γράφουν τα ρολόγια 600, υπάρχει πρόβλημα και θα επέμβουμε άμεσα με την λήψη μέτρων και με πρόστιμα. Καθώς σημείωσε ακόμα, ότι αν δεν επαρκεί το νερό τον Αύγουστο στην παραλία του Αγ. Ανδρέα, μπορεί να δοθεί στο δίκτυο ύδρευσης νερό (μόνο για γενική χρήση).

Ακολούθησαν τα ερωτήματα  και οι προτάσεις των κατοίκων του Αγ. Ανδρέα και του Αρκαδικού χωριού ,που μετέφεραν τις ανησυχίες τους, δεν έλειψαν οι «αψιμαχίες» και οι εντάσεις για την διαχείριση του νερού, έγινε λόγος για μη καλό σχεδιασμό από την δημοτική αρχή, ακούστηκαν προτάσεις για μεταφορά νερού που χάνεται από τον Πλάτανο, να μεταφερθεί στην Μαζιά. Άλλη πρόταση που ειπώθηκε ήταν: να γίνει μεταφορά νερού από την γεώτρηση του Κρυονερίου, καθώς να διακοπεί η υδροδότηση του Κορακοβουνίου, γιατί είχε δοθεί  προσωρινά παλιότερα, αφού πλέον έχει δικό του νερό.

Ακολουθήσαν οι απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΒΚ και τον Δήμαρχο με τα “αίματα να ανάβουν”, απατώντας ότι ”35 χρόνια δεν έγινε τίποτα”… και καταλήγοντας ότι, η παρούσα δημοτική αρχή έχει σχέδιο και αναζητά τις χρηματοδοτήσεις, για να λύσει το πρόβλημα και ότι αυτά που αναφέρθηκαν, είναι ημίμετρα.

Το astros-kynourianews.gr ήταν εκεί λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος του νερού (,όχι μόνο στον Αγ. Ανδρέα  αλλά σε όλο τον Δήμο ) και σας παραθέτουμε τα σχετικά videos, για να ενημερωθείτε και να  βγάλετε και τα δικά σας συμπεράσματα.

Ευελπιστούμε… ότι και οι υπόλοιπες τοπικές κοινότητες ως οφείλουν, πρέπει να οργανώνουν γενικές συνελεύσεις, για να αναδεικνύονται και να επιλύονται έγκαιρα… τα προβλήματά τους.

Επιμέλεια-Παρουσίαση- Ρεπορτάζ, Φώτης Τζιβελόπουλος-Team Promo Kynouria – Κοιν.Σ.Επ

Περισσότερα βίντεο και φωτογραφίες στο https://www.astros-kynourianews.gr
 
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 29/07 οι κάτοικοι του Αγίου Ανδρέα κλήθηκαν σε Λαϊκή Συνέλευση προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το νερό εδώ και χρόνια, αλλά πολύ πιο έντονα τους τελευταίους μήνες. Η Δημοτική Αρχή, αντί να δεσμευτεί πως θα πιέσει και θα βρει άμεση λύση σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας  αρκέστηκε στο να αναφερθεί στις ενέργειες τελευταίας στιγμής που έκανε για να μπαλώσει ένα σύστημα υδροδότησης κυριολεκτικά διάτρητο, στις μελέτες που διαφήμιζε προεκλογικά και που όπως φαίνεται θα παραμείνουν στο συρτάρι για κάμποσα χρόνια και κούνησε το δάχτυλο στους κατοίκους για τη χρήση που κάνουν στο νερό, ενώ δε δίστασε να τους στρέψει ενάντια στους συμπολίτες τους, σε αυτούς που ζουν σε χαμηλότερο υψόμετρο, που έκαναν το έγκλημα να φυτέψουν ντομάτες ή που ζουν σε γειτονικά χωριά και τους παίρνουν το νερό. Η άμεση λύση για νέα γεώτρηση θα έχει λέει κόστος 200-300 χιλιάδες ευρώ (να πούμε πως 100 χιλιάδες είναι μεγάλη απόκλιση και πως οι ειδικοί που συμβουλεύονται θα όφειλαν να είναι πιο συγκεκριμένοι) και πως αυτά τα χρήματα δεν είναι εύκολο να βρεθούν… Χρήματα όμως για «πολιτιστικές» εκδηλώσεις, απευθείας αναθέσεις και σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για τους περίπου 51 ιδιοκτήτες ολόκληρου του Δήμου και τους 34 επισκέπτες (κατά μέσο όρο και πάντα με βάση τη μελέτη) είναι εύκολο να βρεθούν (από ίδιους πόρους ή ευρωπαϊκά πακέτα, που επίσης πληρώνουμε από την τσέπη μας)!!!

Η πολιτική τους είναι γνωστή. Οι ζωές μας, η υγεία μας, η ασφάλειά μας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, προέχουν τα κέρδη τους.

Έργα υποδομής, πρόληψης και προστασίας δεν είναι επιλέξιμα γιατί δεν τους αποφέρουν κέρδος. Η ΔΕΥΑΒΚ, όπως συμβαίνει με πολλές ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι υποστελεχωμένη, λειτουργεί με 2-3 μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους, με ανειδίκευτο συνήθως προσωπικό, που προσλαμβάνει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πρέπει να αναζητά πόρους προκειμένου να παραμείνει σε λειτουργία. Είναι επιχείρηση που πρέπει να λειτουργεί με τους όρους της αγοράς και εμπορεύεται το πιο πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Σκόπιμα αφήνεται σε αυτή την κατάσταση για να ξεπουληθεί σε ιδιώτες χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από τους κατοίκους. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στις οδηγίες της ΕΕ που θέτουν σε προτεραιότητα τον περιορισμό ζήτησης του νερού και όχι τη βελτιστοποίηση της προσφοράς του, με γνώμονα τη λεγόμενη «δημοσιονομική σταθερότητα» και την «εξοικονόμηση πόρων».

Τώρα βάζουν μπροστά την κλιματική αλλαγή (που είναι αποτέλεσμα της «Πράσινης» πολιτικής τους) και τη συνεχιζόμενη λειψυδρία και ζητούν από τους πολίτες να αναλάβουν την «ατομική τους ευθύνη». Είναι η πάγια τακτική τους προκειμένου να αποποιηθούν τις δικές τους ευθύνες, για τις απώλειες των δικτύων, την καθυστέρηση σημαντικών έργων για την αναβάθμιση των υποδομών, για τη σωστή και έγκαιρη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την προτεραιοποίηση των αναγκών. Στη δική μας περίπτωση προτεραιότητα είχε το πότισμα του γκαζόν των ξενοδοχειακών μονάδων της Ερμιονίδας με τα νερά του Ανάβαλου και όχι η άρδευση του κάμπου μας και η ύδρευση των σπιτιών μας…

Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος και οι κάτοικοι είναι η κατασκευή υποδομών εμπλουτισμού των υπόγειων και επιφανειακών υδροφορέων, η εξασφάλιση ελεγμένου ποιοτικού νερού για κάτοικους και επισκέπτες, η λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, και η άρδευση των καλλιεργειών, με συνδρομή της επιστήμης, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία.

Μέσα από τη συντονισμένη δράση τους, διεκδικώντας, πιέζοντας θα πρέπει οι ίδιοι οι κάτοικοι να ζητήσουν την επίλυση του προβλήματος, γιατί έχει αποδειχτεί πως μόνο ο Λαός  σώζει τον Λαό.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...