Menu
RSS
Δευτέρα, 16/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Τρίπολη βγήκε από το καβούκι της!

Η Τρίπολη βγήκε από το καβούκι της!
Συνήθως όταν οι άνθρωποι βυθιζόμαστε στην εσωστρέφεια και τη συνήθεια, ακόμα και ένα μικρό βήμα μπορεί να φαίνεται βουνό. Και όταν αυτή η εσωστρέφεια γίνεται συλλογική, μπορεί να βαραίνει ακόμα και ολόκληρες πόλεις και κοινωνίες, να δημιουργεί στασιμότητα, έλλειψη διάθεσης και προοπτικής. Όταν όμως κάποιος τολμά ακόμα και ένα μικρό βήμα, οι ορίζοντες αρχίζουν να ανοίγουν, τα βουνά μοιάζουν να χαμηλώνουν, οι δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας γεννούν νέες ιδέες και το μέλλον αποκτά αισιοδοξία και προοπτική. Ένα τέτοιο μικρό βήμα έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουλίου στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης κάτω από τα πελώρια δέντρα του, με ένα ολοκαίνουριο εγχείρημα - το 1ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Τρίπολης - στα πλαίσια του 9ου TRIPolis Rock Festival το οποίο μετά από μια παύση σχεδόν 15 χρόνων, είναι και αυτό σαν να διοργανώνεται ουσιαστικά μόλις για 2η χρονιά.

 

Αυτή τη φορά εμπλουτισμένο με παράλληλες δράσεις να πλαισιώνουν τον κεντρικό άξονα του φεστιβάλ, σε μια προσπάθεια συμπερίληψης περισσότερων φορέων πολιτισμού της πόλης - με τη συμμετοχή του ΕΟΣ Τρίπολης και του Φιλοτεχνικού Όμιλου Τρίπολης - αλλά και μια ευρύτερη στόχευση έξω από τα συνήθως στενά όρια μιας επαρχιακής πόλης, ήταν τουλάχιστον ασαφές αν θα μπορούσε ένα τέτοιο εγχείρημα σε τόσο λίγο χρόνο να αποδώσει καρπούς. Η ανταπόκριση όμως τόσο της τοπικής όσο και της ευρύτερης κοινωνίας ήταν τόσο άμεση που πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουμε θέσει τις βάσεις για ένα περιφερειακό φεστιβάλ διεθνών προδιαγραφών με έδρα την Τρίπολη.

 

Ενδεικτικά:

- Για πρώτη φορά ήρθαν στην πόλη μας επισκέπτες από τόσες πολλές πόλεις, μεταξύ αυτών από Αθήνα, Πειραιά, Ναύπακτο, Πάτρα, Πύργο, Καλαμάτα, Σπάρτη, Μεγαλόπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο, Πύλο και Κυπαρισσία ήταν μόνο οι πόλεις όσων τυχαία προλάβαμε να συνομιλήσουμε.
- Στο μουσικό σκέλος εμφανίστηκαν σχήματα με δισκογραφία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με εμφανίσεις όχι μόνο στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της Ελλάδας αλλά και ευρωπαϊκές εμφανίσεις, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο πολιτιστικό προϊόν της πόλης.
- Πάνω από 30 μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα είχαν ξεκινήσει ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο να κάνουν αιτήσεις για να συμμετέχουν στο φεστιβάλ της Τρίπολης.
- Στην έκθεση φωτογραφίας συμμετείχαν 51 φωτογράφοι από όλη την Πελοπόννησο, μεταξύ αυτών από την Πάτρα, το Άργος, το Ναύπλιο, την Καλαμάτα, τη Μεγαλόπολη κ.α., καθιστώντας την έκθεση εν τη γενέσει της περιφερειακή και το φεστιβάλ φωτογραφίας ένα Παμπελοποννησιακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας με έδρα την Τρίπολη.
- Στην έκθεση φωτογραφίας κατατέθηκαν πάνω από 150 φωτογραφίες από φωτογράφους από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, ενώ υπήρχαν συμμετοχές ακόμα και από το εξωτερικό, από τις οποίες επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν οι 56.
- Προσκεκλημένη φωτογράφος στο φεστιβάλ για το 2024 ήταν η Βιβή Ζάγουρα, μία “δική” μας φωτογράφος με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη η οποία ζει στην Τρίπολη, και η οποία εκτός από ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα έχει συμμετοχές σε εκθέσεις φωτογραφίας στο Βερολίνο και στη Βαρκελώνη.
- Επιπλέον, φέτος για πρώτη φορά βρέθηκαν ανάμεσα στους επισκέπτες του φεστιβάλ επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων του χώρου, όπως ο πρόεδρος του Φωτογραφικού Ομίλου Καλαμάτας, άνθρωποι δισκογραφικών εταιρειών όπως της Sunnyboy66 και της Rumble Skunk Records, ραδιοφωνικοί παραγωγοί από σταθμούς των Αθηνών όπως το Μεταδεύτερο, εκδότες μουσικών περιοδικών, DJ’s με διεθνή παρουσία όπως οι Coalminers κ.α., κάνοντας πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι το φεστιβάλ της πόλης μας έχει ξεφύγει από τον τοπικό του χαρακτήρα και έχει μπει στον πολιτιστικό χάρτη όλης της χώρας.
- Τέλος, ηταν πολύ σημαντικό ότι για πρώτη φορά έδωσαν ενεργά το παρόν ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης, η αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Καρούντζου, καθώς και οι πρόεδροι του ΕΟΣ Τρίπολης, του Φιλοτεχνικού Όμιλου Τρίπολης κ.α., καθιστώντας το φεστιβάλ ένα πραγματικά συλλογικό εγχείρημα της πόλης.
Για ένα Σαββατοκύριακο λοιπόν, η Τρίπολη όχι μόνο βγήκε από το καβούκι της αλλά για δύο ημέρες έγινε περιφερειακό πολιτιστικό κέντρο όλης της Πελοποννήσου, ενώ κατάφερε να συνομιλήσει ακόμα και με την Αττική. Είναι πραγματικά αδύνατο να υπολογίσει κανείς πόσοι βρέθηκαν στο πάρκο του Πνευματικού Κέντρου της Τρίπολης εκείνο το Σαββατοκύριακο, αφού ήδη από το πρωί του Σαββάτου - πολύ πριν την έναρξη του Φεστιβάλ - άνθρωποι περνούσαν να δουν τις ετοιμασίες, να ρωτήσουν λεπτομέρειες ενώ κάποιοι με ένα καφέ στο χέρι αποφάσισαν να μας κάνουν παρέα μέχρι το μεσημέρι.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Από τις 17.30 του Σαββάτου που άνοιξε επίσημα το Φεστιβάλ, ο κόσμος όχι μόνο δε σταμάτησε να έρχεται, αλλά αναγκαστήκαμε να αφήσουμε τα φώτα της έκθεσης φωτογραφίας ανοιχτά υπό την επίβλεψη του φύλακα γιατί υπήρχε ακόμα κόσμος που ερχόταν ακόμα και μετά το κλείσιμο της ημέρας.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Ένας μικρός χαμός έγινε στις δράσεις του ΕΟΣ Τρίπολης όπου όχι μόνο οι μικροί αλλά και πολλοί μεγάλοι έπαιρναν σειρά για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον ιμάντα ισορροπίας (slackline) και τις λαβές αναρρίχησης (fingerboard) ακόμα και μέχρι αργά το βράδυ με τους ήχους της συναυλίας, ενώ φήμες αναφέρουν ότι δοκιμή έκανε ακόμα και ο Δήμαρχος Τρίπολης. Η προσέλευση του κόσμου μάλιστα “ανάγκασε” τους ανθρώπους του ΕΟΣ να μοιράσουν παραπάνω δώρα και για τις δύο ημέρες για να μη μείνει κανένας δυσαρεστημένος.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Οι «φωτογραφικές συναντήσεις» - η ανοιχτή συζήτηση της Κυριακής με θέμα μελλοντικές φωτογραφικές δράσεις - έγιναν με το συντονισμό της επιτροπής επιλογής του Φεστιβάλ Φωτογραφίας Τρίπολης (Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Βιβή Ζάγουρα), και συμμετείχαν πάνω από 20 φωτογράφοι, άλλοι από το Εργαστήρι Φωτογραφίας Φ.Ο.Τ., άλλοι φωτογράφοι της πόλης μας ενώ άλλοι οι οποίοι ταξίδεψαν από όλη την Πελοπόννησο για να συμμετέχουν.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ
Τελευταίο αφήσαμε το κομμάτι της μουσικής, αφού έχοντας μια ιδέα από την προσέλευση της περσινής χρονιάς, μετακινήσαμε τη σκηνή προς τα πίσω για να υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος για τον κόσμο. Κάποιοι στάθηκαν από την αρχή μπροστά-μπροστά στη σκηνή ενώ άλλοι επέλεξαν τους διάφορους χώρους του πάρκου που επιτρέπουν και τη χαλαρή κουβέντα, για να απολαύσουν τη βραδιά. Έτσι, όσο πλησιάζαμε στην ώρα “αιχμής” κάθε ημέρας, η πλατεία της σκηνής ο κεντρικός άξονας του πάρκου ήταν πλήρης, τα σκαλιά του Πνευματικού Κέντρου, τα πεζούλια και τα παρτέρια για ακόμα μία χρονιά γέμισαν παρέες, κάνοντας το συνήθως θλιμμένο και σκοτεινό πάρκο μας να ζωντανέψει. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί για ακόμα μία χρονιά ήταν παρούσες όλες μα όλες οι ηλικίες.

 

LIGHT SHOW
Το συναυλιακό κομμάτι του Φεστιβάλ για πρώτη φορά φέτος συνόδευσε ένα φαντασμαγορικό light show όχι μόνο στη σκηνή αλλά σε ολόκληρο το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου και τα δέντρα του πάρκου, το οποίο όπως είναι φυσικό κορυφώθηκε όταν έπεσε ο ήλιος.
 
Ευχαριστούμε θερμά όσους συμμετείχαν σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα της πόλης μας. Αναλυτικά:
- Ευχαριστούμε το Δήμο Τρίπολης χωρίς την πολύτιμη στήριξη του οποίου - για 2η χρονιά φέτος - ένα μη κερδοσκοπικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο δεν θα ήταν ποτέ εφικτό.
- Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς μας χάρη στους οποίους καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος των εξόδων. Επίσης χωρίς τη στήριξή τους ένα μη κερδοσκοπικό φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο δεν θα ήταν ποτέ εφικτό.
- Ευχαριστούμε θερμά όλους τους κατοίκους από τις γύρω γειτονιές για την κατανόηση και τη στήριξη, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν και στο φεστιβάλ. Να τονίσουμε ότι το φεστιβάλ γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τις αρχές, ακολουθώντας αυστηρά τα ωράρια κοινής ησυχίας. Συνεπώς οποιαδήποτε όχληση σε μη επιτρεπτές ώρες δεν αφορά το φεστιβάλ.
- Ευχαριστούμε θερμά τα δεκάδες μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα που ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο είχαν ξεκινήσει να μας στέλνουν το υλικό τους για να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.
- Ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέσα που κάλυψαν τις εκδηλώσεις και μετέφεραν ένα κομμάτι τους σε όλους όσους δεν κατάφεραν να έρθουν, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο το ανοιχτό βήμα έκφρασης που προσπαθούμε να δώσουμε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις.
 

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Τέλος να αναφέρουμε ξανά ότι όλες οι δράσεις που αφορούν το φεστιβάλ διοργανώνονται από την κοινότητα του TRIPolis Rock Festival και τους εκάστοτε συνεργάτες, είτε με ελεύθερη συνεισφορά είτε με προσωπική εργασια αποκλειστικά σε εθελοντική βάση, με μόνο γνώμονα την ανάδειξη των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης και την ανάπτυξη του πολιτιστικού της προϊόντος.
Από σήμερα καλούμε όλες τις δημιουργικές ομάδες πρωτίστως της πόλης μας, της Πελοποννήσου αλλά και κάθε άλλης πόλης και χωριού της χώρας, να μας στείλουν προτάσεις συμμετοχής για το Φεστιβάλ του 2025 το οποίο ήδη σχεδιάζεται. Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν είτε μουσικά σχήματα είτε οποιαδήποτε άλλη δημιουργική δράση. Η επικοινωνία γίνεται στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Θα σας δούμε όλους ξανά από Σεπτέμβρη στις χειμερινές δράσεις,
Η κοινότητα του TRIPolisRockFest

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 06 Αυγούστου 2024 12:11 Σύνδεσμος σχολίου

    Η χελώνα δε βγαίνει από το καβούκι της....

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024 22:30 Σύνδεσμος σχολίου

    Χωμενη στο καβούκι της είναι η Τρίπολης
    Τσιμέντο πλατείες φτιάχνει και ροκανιζεται το χρημα
    Και περιβαλλοντικές καταστροφές κάνει περίπου 20 πεύκα κόπηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμο
    Ποια ανάταξη βλέπουμε φουμαρα
    Ευτυχώς είναι και οι λευκές νύχτες που θα μας σωσουν

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...