Menu
RSS
Παρασκευή, 27/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Αρκαδία και Λήμνος | Τα χωριά Θάνα και Θάνος

Αρκαδία και Λήμνος | Τα χωριά Θάνα και Θάνος

Ένας πιθανός άγνωστος λώρος σύνδεσής, των δύο χωριών εδώ και 800 τουλάχιστον χρόνια.

 

Γράφει ο Θεόδωρος Δάλμαρης

 

Με ευχάριστη έκπληξη διάβασα στο βιβλίο του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΠΕΛΙΤΣΟΥ με τίτλο:   

Η ΛΗΜΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ   (Ιστορικές πληροφορίες).

Στη σελίδα 54 του βιβλίου καταχωρείται το παρακάτω κείμενο, το οποίο και παραθέτω αυτολεξί.

                                                  ΤΟ ΘΑΝΟΣ

 

     Σύμφωνα με τον Α. Μιχελή, ο Α Μοσχίδης του είχε αναφέρει την πληροφορία ότι το Θάνος ονομάστηκε έτσι από κάποιο Αθανάσιο (Θάνο) πλούσιο γαιοκτήμονα της περιοχής, που καταγόταν από το χωριό Θάνα της Αρκαδίας. Αρχικά το χωριό βρισκόταν κοντά στη θάλασσα, στη θέση Στίβη, ‘Άγιος Γιάννης κατά τους Καψιδέλη-Κομνηνό ή στη θέση Πλάκα κατά τον Ν. Λυμπέρη. Από εκεί έφυγαν οι κάτοικοι για τον φόβο της πειρατείας. Αυτές οι μετακινήσεις προς την ενδοχώρα, που θα τις συναντήσουμε σε πολλά χωριά, συνέβησαν κυρίως στα τέλη του ΙΖ’ και στις αρχές το ΙΗ’ αιώνα, μετά τους ενετοτουρκικούς πολέμους. Κάποια μεσόγεια χωριά όμως προϋπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί παλιότερα, πριν τον ΙΣΤ’ αιώνα, όταν πάλι το νησί γνώρισε μια περίοδο ανασφάλειας και επιδρομών. Αποτέλεσμα αυτών των μετακινήσεων είναι να μην υπάρχουν σήμερα παράλιοι οικισμοί στο νησί.

     Το όνομα Θάνος αναφέρεται από την εποχή της πατριαρχίας του Ιωάννου ΙΓ’ Γλυκέως (1315-1320). Τότε ο ναός του χωριού, ο ‘Άγιος Κωνσταντίνος, αποτελούσε πατριαρχική εξαρχία.

Δεν υπάρχουν καταχωρημένες πληροφορίες που θα επέτρεπαν την υπόθεση: ότι κάτοικοι από την ΑΡΚΑΔΙΑ μετακινήθηκαν στα πλαίσια εμπορικών ή άλλων σχέσεων μεταξύ τους.

Η μόνη πληροφορία την οποία πρέπει να καταθέσω είναι εκείνη του Γεωργίου Ξύδη, του Αθανασίου, Δ/ντή της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων, που γεννήθηκε στο Θάνα Τρίπολης, όπως και εγώ, κατά την οποία, όντως, δύο κάτοικοι της περιοχής αυτής καταγόμενοι από το Θάνα Τρίπολης, δημιούργησαν τον οικισμό ΘΑΝΟΣ, ο οποίος εξελίχθηκε στο σημερινό χωριό ΘΑΝΟΣ.

Προκειμένου η πληροφορία αυτή να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, πρέπει να λάβει ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Ίσως κάποιοι ανασύρουν μνήμες από το παρελθόν ή φέρουν στο φως ντοκουμέντα, ώστε αυτή η πληροφορία να αποδειχθεί αξιόπιστη.

Ίσως επίσης αυτή η δημοσιότητα, να κεντρίσει το ενδιαφέρον κάποιων από τα δύο χωριά να προβούν σε μια μορφή αδελφοποίησης μεταξύ τους. Μέσα από μια τέτοια σχέση θα παραμείνει ζωντανή η προσπάθεια ιχνηλάτησης της ιστορίας τους που ανάγεται σε προγενέστερη των 800 χρόνων.

21 Σεπτεμβρίου 2024

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...