Menu
RSS
Κυριακή, 08/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος στα "Πρόσωπα" | Η Αρκαδία είναι συνυφασμένη με τα παιδικά μου χρόνια

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος στα "Πρόσωπα" | Η Αρκαδία είναι συνυφασμένη με τα παιδικά μου χρόνια
"Η Αρκαδία είναι συνυφασμένη με τα παιδικά μου χρόνια, καθώς ανελλιπώς βρισκόμασταν εκεί ως οικογένεια το Πάσχα και το καλοκαίρι. Η Τρίπολη, όπου ζούσαν οι θείοι μου και οι οικογένειές τους, και του Σέρβου, όπου ζούσε ο παππούς (Πανάγος) και η γιαγιά (Καλλιόπη). Οι εκδρομές σε λόφους γύρω από την Τρίπολη, στο όρος Μαίναλο και στο βουνό του Αρτοζήνου στο Σέρβου, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του ως προς την αγάπη για τη φύση και την ανάγκη για αρμονία και ισορροπία που πηγάζει μέσα από αυτήν".
Ο Παναγιώτης Δημόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του ένα χρόνο πριν την γέννηση του, «παρασυρμένοι» από το κύμα αστυφιλίας της εποχής μετακινήθηκαν εκεί από την επαρχία όπου γεννήθηκαν, αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας της ζωής τους. Η καταγωγή του είναι από το χωριό Σέρβου Γορτυνίας (από την πλευρά του πατέρα του) και από τα Πετράλωνα Ηλείας (από την πλευρά της μητέρας του).
Όταν ήταν παιδί του άρεσε πολύ να διαβάζει τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, με τα ταξίδια γνώσεων, την περιπέτεια στο άγνωστο, και κυρίως τους υπέροχους χαρακτήρες του που αντιμετώπιζαν κάθε κίνδυνο ρισκάροντας και κάνοντας πάντα την υπέρβαση. Αλλά και «τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, το πρώτο αναγνωστικό στη δημοτική, με την κοινωνικοποίηση, τα οικολογικά μηνύματα και την οικολογική ευαισθησία σαν κεντρικές ιδέες της ιστορίας, μια σημαντική επιρροή στην μετέπειτα επαγγελματική του πορεία που στον πυρήνα της έχει τη Φύση και τον Άνθρωπο.
Του άρεσαν επίσης, πολύ, οι συγκεντρώσεις και τα αυθόρμητα γλέντια που έκαναν οι γονείς του με τους συγγενείς τους και ήταν το μοναδικό παιδί στην παρέα που έμενε ξύπνιο, μέχρι να τελειώσει η γιορτή. Εκείνη η εποχή, παρά τα οικονομικά προβλήματα χαρακτηριζόταν από την ειλικρίνεια στις σχέσεις των ανθρώπων, την αλληλεγγύη, τη φροντίδα και το σεβασμό του ενός για τον άλλον.
Ως παιδί, αφομοίωνε εύκολα όσα κέντριζαν το ενδιαφέρον του, οτιδήποτε είχε σχέση με τον κόσμο, τη φύση, τα πειράματα και τη χημεία. Στην πορεία τον κέρδισε η Βιολογία, η επιστήμη που μελετά τα φαινόμενα και τις διαδικασίες της ζωής, και στη συνέχεια η επιστημονική έρευνα που παράγει νέα γνώση. Η συστηματική αναζήτηση της αλήθειας όμως, η επιστήμη, εξαρτάται και βασίζεται στην κριτική σκέψη του ανθρώπου που κατά την δική του οπτική περιλαμβάνει την με πάθος και επιμονή αναζήτηση του ορθολογισµού.
Είναι Βιολόγος και σήμερα Καθηγητής Βοτανικής και Οικολογίας, στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους επιστήμονες στον χώρο του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με περισσότερες από 8300 αναφορές (h-index 44), με περισσότερες από 160 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και περισσότερες από 230 συμμετοχές σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συγγράψει 21 βιβλία και διδακτικά εγχειρίδια σχετικά με την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και είχε την επιμέλεια έκδοσης και απόδοση στα ελληνικά 5 ξενόγλωσσων βιβλίων ή κεφαλαίων βιβλίων για φοιτητές. Στη μέχρι σήμερα σταδιοδρομία του έχει συντονίσει περισσότερα από 20 Ευρωπαϊκά και 40 Εθνικά ερευνητικά έργα και προγράμματα.
Έχει κατακτήσει σημαντικές ακαδημαϊκές διακρίσεις και συμμετοχές σε fora και ομάδες εργασίας της ΕΕ σχετικά με τη διαμόρφωση στρατηγικών και εφαρμοσμένων πολιτικών για τη βιοποικιλότητα, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Είχε τον Συντονισμό και την επιστημονική επιμέλεια της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα στην Ελλάδα (2013 - 2014).
Ασχολείται με την πολιτική από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και σήμερα. Υπηρέτησε τη Δημοκρατική Παράταξη από τις θέσεις του μέλους της ΠΑΣΠ (Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη), του μέλους του Γραφείου Πόλης Πάτρας (1982-1987), του μέλους του ΠΑΣΟΚ (1987-2023). Έχει διατελέσει Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εργασίας (1996-2000) και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (2013-2015). Έχει διατελέσει (2012-2013), όπως και σήμερα, Γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.
Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών (2020 - 2023), Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Πανεπιστημίου Πατρών (2020 - 2023), Πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πατρών  (2005-2006, 2008-2012, 2014-2016)  και Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου (2004 - 2005).
Μέχρι τον Απρίλιο 2024, ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και είναι μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α).
Μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής μου διατριβής τον Απρίλιο του 1993, παρουσιάστηκα στον Στρατό Ξηράς (Διαβιβάσεις, Χαϊδάρι), στη συνέχεια υπηρέτησα στη Λάρισα (Τάγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου) και ολοκλήρωσα τη θητεία μου τον Ιούλιο του 1994 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Πότε αποφασίσατε να δημιουργήσετε οικογένεια;
Από πολύ νέος ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια και είχα την ευλογία να αποκτήσω με τη σύζυγό μου που με ανέχεται για περισσότερα από 35 χρόνια, δύο κόρες, οι οποίες είναι τώρα 26 και 27 χρονών. Αν και διέφεραν οι συνθήκες της οικογενειακής ζωής μας σε σχέση με εκείνες των παιδικών μας χρόνων, κυρίως λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων, θέλαμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν το σπουδαίο ρόλο και τη δύναμη της οικογένειας που περικλείει την αγάπη, την πίστη, την αφοσίωση και την συλλογικότητα στη λειτουργία της με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε μέλους. Επιπλέον είχαν την ευτυχία να διατηρήσουμε έντονους δεσμούς με τους προγόνους μας και έτσι τα παιδιά μας μεγάλωσαν μέσα στο παραδοσιακό περιβάλλον με τις γιαγιάδες και τους παππούδες που τα θεωρούσαν δύο φορές παιδιά τους.
Πως αποφασίσατε να δηλώσετε συμμετοχή στις Ευρωεκλογές;
Με εμπειρία στον Ακαδημαϊκό και τεχνικό χώρο για περισσότερα από 30 χρόνια, έχω συνεργαστεί σε διάφορα επίπεδα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως σε θέματα περιβαλλοντικής έρευνας και ανάπτυξης. Έχω δει και συμμετάσχει σε πολλές μελέτες και έρευνες εξαιρετικής ποιότητας, ελάχιστες από τις οποίες αξιοποιήθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο www.kalimera-arkadia.gr και στην Έλλη Αρτοπούλου αναφέρει:

Ο κύκλος μου ως επιστήμονας, ερευνητής και πολιτικό όν, με οδήγησε συνειδητά στο επόμενο βήμα, και τη συμμετοχή στην ενεργό πολιτική και στον αγώνα για να γίνουμε μια αληθινά ευρωπαϊκή χώρα:
  • στην οποία δεν θα ξανακούσουμε πως τα τρένα, με τα οποία μετακινούνται οικονομικά και οικολογικά οι πολίτες, δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας
  • στην οποία δεν θα καταστρέφεται ο εθνικός, φυσικός μας πλούτος, και οι υποδομές, λόγω παρωχημένων και αναποτελεσματικών μοντέλων διαχείρισης φυσικών καταστροφών
  • στην οποία θα γίνεται ενσωμάτωση της επιστήμης στην πολιτική και στη λήψη αποφάσεων που θα βελτιώνουν τη ζωή όλων.
  • στην οποία οι πολιτικές θα ενισχύουν την πρόληψη και την ανθεκτικότητα οικοσυστημάτων και υποδομών έναντι των επερχόμενων φυσικών καταστροφών
  • που δεν θα παραπέμπεται διαρκώς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω μη τήρησης σοβαρότατων δεσμεύσεων για το περιβάλλον  
  • που θα αποτελεί το παράδειγμα και την πρωτοπόρο δύναμη στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων για την προστασία της φύσης, της υπαίθρου και του πολιτισμού σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Έχω την ισχυρή βούληση και γνώση: 
  1. να μην προχωρήσω με δοκιμασμένες επιλογές, αποφάσεις και τετριμμένες λύσεις που απέτυχαν.
  2. να συμβάλω με τις γνώσεις και ικανότητές μου στη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων και της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανάδειξη και βελτίωση των πολιτικών για το περιβάλλον, τον πρωτογενή τομέα, την κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  3. να συμβάλλω στην επιβεβλημένη πλέον ανάγκη αλλαγής πορείας της κοινωνίας γιατί βρισκόμαστε σε σημείο καμπής των θεσμών, της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας για την ευημερία των πολιτών με επιστημονική τεκμηρίωση  
  4. για δράση και κοινό αγώνα εντός της Ελλάδας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εφαρμοστούν μέτρα μείωσης της διαφθοράς, της σύγκρουσης συμφερόντων και της ευνοιοκρατίας. 
  5. να συμβάλω στη μείωση της μεγάλης γραφειοκρατίας στην ΕΕ που παρατηρείται από τη στιγμή που διαπιστώνεται ένα πρόβλημα, μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται η λύση του και τελικά γίνεται εφαρμοστική πολιτική ή νόμος της ΕΕ. 
Ως βαθιά πολιτικό όν, με όποιον τρόπο και σε όποια θέση έχω βρεθεί, πασχίζω για κοινωνική δικαιοσύνη. Θέλω να αγωνιστώ με τους πολίτες για την επίλυση των ζητημάτων με Ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά με διακριτή Εθνική αναφορά με τον πολίτη στο επίκεντρο. Με το διάλογο και τη δημοκρατία στο επίκεντρο.
Ποιος είναι ο στόχος για τις Ευρωεκλογές;
Να αγωνιστώ για:
  • Την αλλαγή πορείας στην Ευρώπη και την Ελλάδα, που είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ, γιατί βρισκόμαστε σε σημείο καμπής των θεσμών, της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ρόλο της χώρας μας.
  • Εθνική Αξιοπρέπεια με συνέπεια λόγων και πράξεων.
  • Προστασία και αποκατάσταση του Περιβάλλοντος με ισότιμη ανάπτυξη
  • Βελτίωση της ανθεκτικότητας δομών και υποδομών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
  • Αναβάθμιση του συστήματος εφαρμογής των θεσμών
  • Μια ευημερούσα κοινωνία υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και των ραγδαία μεταβαλλόμενων κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών
Να μετρηθώ με το παρελθόν και την ιστορία μου και να αξιολογηθώ για την συμβολή μου στην διαμόρφωση του μέλλοντος όχι για τον εαυτό μου, αλλά για τους άλλους.
Να συμβάλω ώστε να λαμβάνονται συμμετοχικά οι αποφάσεις  με οδηγό τις απόψεις και τις ανάγκες των πολιτών. Ακούγοντας τους πολίτες και τους φορείς.
Αν συμβουλεύατε τους νέους τι θα τους λέγατε;
Να αγωνίζονται με πάθος για τα όνειρά τους και την πραγμάτωση των στόχων τους, με δυναμισμό, ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση. Να παλεύουν συνεχώς με αίσθηση συλλογικού καθήκοντος για τη βελτίωση της λειτουργίας της κοινωνίας, για κοινωνική ευημερία και ατομική ευδαιμονία.
Το δικό σας moto ζωής ποιο είναι;
Διαρκής αγώνας για ζωή, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, με στοχοπροσήλωση βάσει ενός προσωπικού αξιακού συστήματος. Ηθική και ήθος σε όλες τις πτυχές της ζωής μου. Αγώνας για διαφάνεια, ενημέρωση και συμμετοχικότητα στη διαμόρφωση θέσεων, στρατηγικών και αποφάσεων.

Επιμέλεια Ρεπορτάζ 

Έλλη Αρτοπούλου

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...