Menu
RSS
Δευτέρα, 01/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νικολάου: "Πρέπει να τελειώσει ο εμπαιγμός σχετικά με τα αναγκαία αρδευτικά έργα της λίμνης Τάκα"

Νικολάου: "Πρέπει να τελειώσει ο εμπαιγμός σχετικά με τα αναγκαία αρδευτικά έργα της λίμνης Τάκα"
Δελτίο τύπου Πελοπόννησος Αφετηρία Ζωής - Γιάννης ΝΙΚΟΛΑΟΥ : Πρέπει να τελειώσει ο εμπαιγμός σχετικά με τα αναγκαία αρδευτικά έργα της λίμνης Τάκα.
 

Στο επερχόμενο συμβούλιο λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής αναμένουμε απαντήσεις σε ερώτηση που έχουμε υποβάλει σχετικά με τα αρδευτικά δίκτυα στη λίμνη Τάκα.  

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

Έχει επανειλημμένως τεθεί τα τελευταία χρόνια η αναγκαιότητα ωρίμανσης και επίσπευσης των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Τάκα. Ωστόσο η κωλυσιεργία και η δυστοκία τους αποδεικνύεται επιεικώς απογοητευτική και προκαλούν το αίσθημα του εμπαιγμού προς τους πολίτες της Αρκαδίας και ειδικά τους περίπου 2.000 αγρότες που υπολογίζεται να ωφελήσει το αρδευτικό δίκτυο της λίμνης.

Από το 2016 ζητούνταν δεσμεύσεις ένταξης των αναγκαίων αρδευτικών έργων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αναγκαίων αρδευτικών έργων για την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής δεδομένου ότι είχε ολοκληρωθεί ήδη από το 2012 το φράγμα αποταμίευσης νερού στη λίμνη.

Μάλιστα, 3 έτη μετά, το έργο βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της εξαγγελίας. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2019, μετά από συνάντηση με τον τότε Δήμαρχο Τρίπολης, ο Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κύριος Σταύρος Αραχωβίτης εξήγγειλε την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 του έργου «Αρδευτικά δίκτυα λίμνης Τάκα νομού Αρκαδίας», εγκεκριμένου προϋπολογισμού 20.050.000€, που αφορά στο έργο άρδευσης της λίμνης Τάκα, και δεσμεύτηκε ότι το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2019.

Μετά τις εκλογές του 2019, η Νέα Δημοκρατία και η Περιφερειακή Αρχή που πρόσκειται σε αυτήν συνέχισαν να αντιμετωπίζουν με την ίδια αναποτελεσματικότητα το θέμα αυτό. Ο Υφυπουργός κύριος Κώστας Σκρέκας διαβεβαίωνε ότι το έργο «Αρδευτικά δίκτυα λίμνης Τάκα Νομου Αρκαδίας» εντάχθηκε «στη δράση 4.3.1. του ΠΑΑ 2014 - 2020 με την υπ’ αριθ. πρωτ. 4702/2/7/2019 Απόφαση ένταξης της Πράξης, συνολικού προϋπολογισμού 20.050.000 € και θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2023» ότι «έχει εγκριθεί προϋπολογισμός ύψους 600.000€ για Υποέργο Απαλλοτριώσεων». Ωστόσο όμως το εν λόγω χρονοδιάγραμμα αποδείχτηκε εντελώς ανεδαφικό ενώ έχουν γίνει επανειλημμένως εξαγγελίες για το έργο που επιτείνουν το αίσθημα εμπαιγμού των κατοίκων της Αρκαδίας.

Χαρακτηριστικά ο πρώην Περιφερειάρχης κύριος Παναγιώτης Νίκας τον Οκτώβριο του 2020 αναφέρθηκε στην προοπτική η λίμνη Τάκα, να λειτουργήσει και ως υδατοδρόμιο, ένα σενάριο που διατηρήθηκε ανοικτό έως τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο του 2023 και που ευτυχώς, εν τέλει, απαξιώθηκε ως σενάριο από τη νέα Περιφερειακή Αρχή.

Οι εξαγγελίες συνεχίζονται, την σκυτάλη παίρνει τον Απρίλιο του 2021 ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμιζε χαρακτηριστικά ότι « στις αρχές  του 2022 θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε ένα έργο συνολικά πολύ αναπτυξιακό και πολύ ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή». Τόσο αναπτυξιακό και τόσο ενδιαφέρον, όπου σε άλλη μία εξαγγελία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κύριος Δημήτριος Παπαγιαννίδης, τον Δεκέμβριο του 2023 « εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Τρίπολης να ανακοινώσει και επισήμως ότι μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου 2024 θα έχει δημοπρατηθεί το έργο των αρδευτικών δικτύων της λίμνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Πρωθυπουργός συμπεριέλαβε, ως εξαγγελία, εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2022, μαζί με τον τότε Περιφερειάρχη κύριο Νίκα, τα αρδευτικά έργα της λίμνης Τάκα στη μεγαλεπίβολη λίστα των 200 παρεμβάσεων του αναπτυξιακού σχεδίου στην Πελοπόννησο. Το μόνο βέβαια που κατάφεραν από αυτά τα μεγαλεπίβολα σχέδια, είχε να κάνει με το ζήτημα της αξιοποίηση του νερού της λίμνης, όπου ο κ. Νίκας ενημέρωσε στις 3 Μαΐου 2023 ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατάφερε «τελικά, μετά από προσπάθεια 3,5 χρόνων, να λάβει άδεια από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρήση των υδάτων της».

Συνοψίζοντας, και για να έρθουμε τώρα στις εξαγγελίες της νυν Περιφερειακής Αρχής, στις 29 Απριλίου 2024 ο νυν Περιφερειάρχης κύριος Δημήτρης Πτωχός δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι έχει ασκήσει πίεση για την προώθηση των έργων στη λίμνη Τάκα και ότι σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση το έργο ενδεχομένως να δημοπρατηθεί έως τον Ιούνιο. Ούτε αυτό έγινε! Μάλιστα στην πρόσφατη ημερίδα για την προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή ο κύριος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε « μια σειρά από κλειστά δίκτυα που …προσπαθούμε… να κάνουμε είτε με πόρους της Περιφέρειας, είτε με πόρους της Κυβέρνησης » χωρίς να αναφερθεί σε σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου του δικτύου άρδευσης και πλήρωσης της λίμνης Τάκα, πράγμα το οποίο έκανε για τα λοιπά έργα - δράσεις διαχείρισης υδάτων, υποβαθμίζοντας το σκοπίμως, κατά την προσωπική μου άποψη.

Όμως, αντ’ αυτής της πρόβλεψης, με την 2489/14-06-2024 του Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών πριν από λίγες μέρες επήλθε η 5η τροποποίηση αριθμ. πρωτ. 4702/2-7-2019 απόφαση ένταξης με μια μικρή αύξηση του προϋπολογισμού του έργου στα 26.100.000 €. Σημειώνεται ότι η απόφαση ένταξης είχε τροποποιηθεί ήδη τέσσερις [4] φορές στο διάστημα των τελευταίων πέντε [5] ετών με τις υπ’ αρ. 2085/03-06-2021, 2504/04-07-2022, 377/21-02-2023 και 4624/27-12-2023 αποφάσεις.

Ωστόσο ακόμα και σήμερα στην ενημερωτική ιστοσελίδα erga.gov.gr ακόμα και σήμερα το έργο «Αρδευτικά δίκτυα λίμνης Τάκα Νομού Αρκαδίας» φαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα «σε εξέλιξη διαδικασίες ωρίμασης» και ότι φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επειδή πρέπει να τελειώσει ο εμπαιγμός σχετικά με τα αναγκαία αρδευτικά έργα της λίμνης Τάκα Νομού Αρκαδίας ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  

1.         Γιατί παρουσιάζεται αυτή η τεράστια δυστοκία στην δημοπράτηση των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Τάκα και γιατί διαψεύστηκαν με τόσο παταγώδη τρόπο οι προβλέψεις ότι αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2023 τη στιγμή που σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα η διακήρυξη του έργου;

2.         Ποιες είναι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες ωρίμανσης του έργου που αναλογούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και πόσες από αυτές υλοποιήθηκαν, πότε και πως;

3.         Σε τι φάση βρίσκονται οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις με δεδομένο ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα κτηματολογικά διαγράμματα;

4.         Πότε επιτέλους θα γίνει η διακήρυξη του έργου, από ποιον φορέα και με πιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;

5.         Ποίες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου προκειμένου να προσδώσει προστιθέμενη αντικειμενική αξία στην περιοχή και να βοηθήσει αναπτυξιακά τον ευρύτερο αγροτικό τομέα;

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024 07:14 Σύνδεσμος σχολίου

    Αν υπάρχει βούληση να γίνει το έργο αυτό, όπως και άλλα έργα στην Αρκαδία, ας συσταθεί μια ομάδα εργασίας απ’ όλες τις παρατάξεις για να ασχοληθεί και να τρέξει τις διαδικασίες εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και με δημόσιο απολογισμό του έργου της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...