Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Φιλόδημοι πολίτες" για Πλάκα Λεωνιδίου: "Καταστήματα που είναι κλειστά, ένα λιμάνι που έχει καταστραφεί"

"Φιλόδημοι πολίτες" για Πλάκα Λεωνιδίου: "Καταστήματα που είναι κλειστά, ένα λιμάνι που έχει καταστραφεί"
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
 
06 Ιουνίου 2023
Θέμα: Αναβάθμιση περιοχής Πλάκας
Προς
Τον Δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας
(μέσω του email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).
Κοινοποιείται:
1) Πρόεδρο Δ.Σ,
2) Δημοτικούς Συμβούλους
3)Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου

 

Η Πλάκα έχει σφυγμό;
Με την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, οι επισκέπτες του Λεωνιδίου στρέφονται επίσης προς το παραθαλάσσιο τμήμα της περιοχής (Λάκκος, Πλάκα, Πούλιθρα, Φωκιανό). Αναμφίβολα, αναφερόμαστε σε παραλίες με μοναδική ομορφιά, ελεύθερες αλλά και οργανωμένες για τους επισκέπτες. Οι περιοχές των Πουλίθρων και του Φωκιανού γνωρίζουν μεγάλη επισκεψιμότητα και προσφέρουν πολλά στον επισκέπτη. Ωστόσο, το ίδιο δεν συμβαίνει με την Πλάκα.
Καταστήματα που είναι κλειστά, ένα λιμάνι που έχει καταστραφεί. Σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τις εικόνες που έχουμε όλοι δει σε κάδρα και αναπολούμε τις παλιές εμπορικές και ζωντανές στιγμές αυτού του λιμανιού. Η Πλάκα, η "Μητέρα Πλάκα" λοιπόν, σβήνει. Όπως σχολίασε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται σαν μια ξεχασμένη γιαγιά σε ένα γηροκομείο, μια γιαγιά που κανείς δεν επισκέπτεται και σύντομα θα ξεχαστεί από όλους μας.
 
Σήμερα θα ήθελα να επικεντρωθώ σε θετικές προτάσεις προς ανάδειξη της κοινότητάς μας. Ας στραφούμε σε σημαντικά θέματα που απαιτούν την προσοχή μας:
- Άμεση έναρξη εργασιών για το λιμάνι της Πλάκας
Η θαλάσσια οδός του Λεωνιδίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της τοπικής μας κοινότητας. Είναι καιρός να δράσουμε. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ασκήσουμε πίεση σε κάθε αρμόδιο φορέα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για την ανάπτυξη του λιμανιού. Το μέλλον και η ανάπτυξη της περιοχής μας εξαρτώνται από αυτό.
- Πραγματοποίηση Γιορτής της Μελιτζάνας στην Πλάκα
Η Γιορτή της Μελιτζάνας, ένας θεσμός που υπήρχε εδώ και χρόνια στην περιοχή μας, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, όπως έχει συνέβη και τα προηγούμενα έτη. Αυτή η είδηση μας προκαλεί βαθύ προβληματισμό και λύπη.
Η Γιορτή της Μελιτζάνας ανέδειξε τον Δήμο μας και μας έκανε υπερήφανους, φιλοξενώντας μεγάλους τραγουδιστές και καταξιωμένους σεφ που πρόβαλαν τον πολιτισμό μας μέσα από τη γαστρονομία, το χορό και το τραγούδι. Ήταν μια ευκαιρία για εμάς να αναδείξουμε τον Τσακώνικο πολιτισμό και να μοιραστούμε την παράδοσή μας με όλους.
-Διοργάνωση θαλάσσιων αγώνων στην Παράκτια Αρκαδία
Μια σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να αναβαθμίσει την περιοχή μας και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την τοπική μας κοινότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στη διοργάνωση μιας εβδομάδας θαλάσσιων αγώνων σε ολόκληρο τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας, πρωτοβουλία που εμπνέεται από τις επιτυχημένες προσπάθειες του γειτονικού μας Τύρου.
Ο αθλητικός τουρισμός έχει αποδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους κινητήριους μοχλούς για την ανάπτυξη και την προώθηση μιας περιοχής. Οι θαλάσσιοι αγώνες προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο φυσικός μας πλούτος και να αναδειχθούν οι θαλάσσιες δυνατότητες που διαθέτουμε. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα επιτυχημένο αθλητικό γεγονός που θα προσελκύσει επισκέπτες από διάφορες περιοχές και θα αυξήσει την τουριστική κίνηση.
- Τοποθέτηση φιλέ βόλεϊ ή γηπέδου beach soccer και στη μέσα παραλία του Λιμανιού της Πλάκας
Κατανοούμε ότι οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θέλουν να απολαμβάνουν ποικίλες επιλογές κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην παραλία. Το παιχνίδι στη θάλασσα αποτελεί σημαντικό μέρος των καλοκαιρινών διακοπών και προσφέρει αθλητική δραστηριότητα και ψυχαγωγία για όλους. Επομένως, θα θέλαμε να προτείνουμε την τοποθέτηση ενός φιλέ βόλεϊ ή ενός γηπέδου beach soccer στη μέσα παραλία του Λιμανιού.
- Ενέργειες για μπλε σημαία για τις Παραλίες της Νότιας Κυνουρίας
Ένα θέμα που αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια των παραλιών μας είναι η «Μπλέ Σημαία» η οποία ενισχύσει την οπτική αισθητική και την ελκυστικότητα των παραλιών. Αν και όλες οι παραλίες μας διακρίνονται για την καθαριότητά τους και τα καθαρά νερά τους, δεν έχουμε προβεί σε ενέργειες για την απόκτηση της μπλε σημαίας, η οποία αποτελεί την ταυτότητα ποιότητας και ασφάλειας για κάθε παραλία ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την αξία του θαλάσσιου τμήματος, τόσο από άποψη διαφήμισης όσο και ποιότητας προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες.
- Εκδήλωση Μελιjazz στην Πλάκα
Ένα ακόμη θέμα που αφορά τον πολιτισμό και την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας είναι η Εκδήλωση του Μελιjazz. Θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την ιδέα να συμπεριλάβουμε το λιμάνι της Πλάκας στον κατάλογο των τόπων πολιτιστικών δρώμενων του Μελιjazz, και να το αναδείξουμε ως έναν ακόμα επιτυχημένο θεσμό.
Το λιμάνι της Πλάκας είναι ένας μαγευτικός χώρος που συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό μας. Αποτελεί ένα σημείο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών, προάγοντας την πολυπολιτισμικότητα και την κοινωνική συνοχή.
- Πρώτη Ανάσταση στον Άγιο Λεωνίδα, Πλάκας
Το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι πια γνωστό σε όλους. Ωστόσο, σήμερα θα ήθελα να αναφερθω σε μία «αναβάθμιση» των εκδηλώσεών μας και τη δημιουργία μιας νέας αξέχαστης εμπειρίας για τους επισκέπτες μας.
Το πανέμορφο λιμάνι μας, το παραδοσιακό εκκλησάκι και η γοητευτική προβλήτα μας αποτελούν ήδη μοναδικά στολίδια της τοπικής μας κουλτούρας και παράδοσης. Ωστόσο, επιθυμούμε να προσθέσουμε μια πινελιά μαγείας που θα κατακλύσει τις καρδιές και τις ψυχές όλων μας. Θα μπορούσαμε ΄λοιπον να στολίσουμε τα καΐκια μας με φαναράκια και νεραντζάκια, να ανάψουμε τα φώτα μας στην προβλήτα και να ακουστούν οι ψαλμωδίες από το εκκλησάκι μας, σαν ένα κάλεσμα προς τους επισκέπτες μας δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κατάνυξης συνάδοντας την παράδοση και την πνευματικότητα.
-Άμεση λειτουργία μετρητών ρεύματος και νερού στα λιμάνια
Η παραπάνω ενέργεια αποτελεί άμεση ανάγκη για τα λιμάνια μας. Στην προβλήτα του Τυρού βρίσκονται περίπου 15 μετρητές. Είναι απαραίτητο τόσο για την περιοχή μας όσο και για τον επισκέπτη να έχει αυτή την παροχή.
Με αυτό το κείμενο θα ήθελα να σας προβληματίσω και να σας προσκαλέσω να συζητήσουμε τα παραπάνω θέματα στην επόμενη συνέλευση του δημοτικού συμβουλίου ως ιδέες που αφορούν τον τόπο μας, το πανέμορφο λιμάνι και τα γειτονικά μας λιμανάκια-καταφύγια.
Έχοντας ακούσει τις ανησυχίες και τις επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής, και κατανοώντας την ανάγκη να διατηρήσουμε τον χαρακτήρα και τη ζωντάνια του λιμανιού μας. Είναι αυτό που μας κάνει ξεχωριστούς και προσελκύει τους επισκέπτες μας κάθε χρόνο. Όμως, πρέπει να αναρωτηθούμε: πώς μπορούμε να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις εκδηλώσεις μας και πώς θα μπορούσαμε να αναδείξουμε όλες τις όμορφες Περιοχές του Τόπου μας;
Σοφοκλής Π. Γιαννούσης

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...