Menu
RSS
Τετάρτη, 09/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Παπαηλιού: "Η ΝΔ δεν συμφωνεί με την αποκέντρωση. Γι΄ αυτό και έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια"

Παπαηλιού: "Η ΝΔ δεν συμφωνεί με την αποκέντρωση. Γι΄ αυτό και έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια"

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Γιώργος Παπαηλιού

 

κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του

Υπουργείου Εσωτερικών

«Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις».

                               

είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Με το νομοσχέδιο επιχειρούνται σημειακές αλλαγές, οι περισσότερες αρνητικές, προβληματικές και ατελείς.

Η προχειρότητά του είναι εμφανής.

Και πάντως, μ΄ αυτό δεν αντιμετωπίζονται τα δύο βασικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οικονομική ασφυξία και η υποστελέχωση.   

Η κυβέρνηση δεν έχει σαφή άποψη, κατεύθυνση και συνακόλουθα σχεδιασμό για τις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καθώς μάλιστα,  σύμφωνα με το Σύνταγμα, η αποκέντρωση μιάς αρμοδιότητας της Κεντρικής Διοίκησης συνιστά στοιχείο της διοικητικής διάρθρωσης (της χώρας), και, σε περίπτωση που ανακύψουν  απρόβλεπτα προβλήματα ή δυσλειτουργίες, δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα επανόδου.

Με το νομοσχέδιο, στις αποδυναμωμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ανατίθεται  μία νέα αρμοδιότητα, αυτή που αφορά στην κατασκευή και στη συντήρηση των χερσαίων συνοριακών σταθμών.

Λόγω της εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ αποδυνάμωσης και κομματικοποίησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, υπάρχει  σοβαρότατος προβληματισμός, για το αν αυτές  θα είναι διοικητικά έτοιμες, να υλοποιήσουν  αποτελεσματικά τα ανατιθέμενα σ΄ αυτές νέα καθήκοντα, να λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις και να επικοινωνούν με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εμπλέκονται στη λειτουργία των συνοριακών σταθμών.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τους δημοτικούς αστυνομικούς, υπάρχει επιλεκτική εύνοια προς συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων. Συγκεκριμένα,  αναγνωρίζεται, για τη βαθμολογική κατάταξη του υπηρετούντος προσωπικού της δημοτικής αστυνομίας σε συγκεκριμένες θέσεις των δήμων και των καταστημάτων κράτησης, ως επιπλέον, ο χρόνος που διανύθηκε από αυτούς (τους δημοτικούς αστυνομικούς) στην ΕΛΑΣ, μετά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα. Μετά από μια δεκαετία, όταν επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη είχε καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία, η νέα διάταξη, αντί να τακτοποιήσει τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, δημιουργεί καινούργιες, διαχωρίζοντας αδικαιολόγητα υπαλλήλους που είχαν εξ ανάγκης βρεθεί σε άλλη υπηρεσία.

Κατ’  εφαρμογήν της αρχής της ισότητας-της ίσης μεταχείρισης, όλοι οι υπάλληλοι  πρέπει να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους όρους και ό,τι αναγνωρίζεται στους μεν να αναγνωρίζεται σε όλους, αφού πρόκειται για  όμοιες περιπτώσεις.

Στο νομοσχέδιο εμπεριέχεται πρόβλεψη για τη ρύθμιση οφειλών προς του Δήμους, μια ρύθμιση που δυστυχώς είναι κατώτερη των αναγκών και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω των συνεχόμενων κρίσεων (ενέργειας, πληθωρισμού, ακρίβειας).

Το 2019, υπό καθεστώς μνημονίων,  επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε επιτευχθεί ρύθμιση 100 δόσεων με διαγραφή των προσαυξήσεων. Έκτοτε, όσες ρυθμίσεις εισήχθησαν από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι είτε προβληματικές (εντοπισμένες μόνο στα χρέη από την πανδημία) είτε πολύ περιορισμένου εύρους διευκολύνσεων (λίγες δόσεις), όπως η παρούσα.

Η εύνοια προς τους «ευάλωτους» είναι μεν θετική, ωστόσο η έννοια του ευάλωτου του πτωχευτικού κώδικα είναι πολύ περιοριστική. Η ρύθμιση για όλους τους άλλους  συνίσταται στην  επέκταση των σήμερα χορηγούμενων 24 δόσεων του Δημοτικού Κώδικα σε 60, χωρίς καμία μείωση.

Συνεπώς, η εισαγόμενη ρύθμιση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των οφειλετών-πολιτών, αφού μάλιστα υφίσταται αδυναμία  να εισπραχθούν τα 3,6 δις ευρώ που οφείλονται στους δήμους. 

Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνεται  συγκεκριμένη προσθήκη που θα βελτιώσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ουσιαστικά και σημαντικά.

Προτείνεται, να μειωθούν οι προσαυξήσεις και τα  πρόστιμα και να ενταχθούν στο διακανονισμό με ευνοϊκές ρυθμίσεις, αφού μάλιστα η ημερομηνία ένταξης σ΄ αυτόν επεκταθεί μέχρι τις 31.12.2024.

Η πρόβλεψη για αύξηση των αποδόσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων σε ΟΤΑ πρώτου και δευτέρου βαθμού είναι εξόχως παραπλανητική-ψευδής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ενίσχυση του προϋπολογισμού ύψους 108 εκ. ευρώ δήθεν για την ενίσχυση δήμων και περιφερειών, αλλά από αυτά, τα 90 εκ. προορίζονται για την εξόφληση εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων δήμων προς τρίτους! Πραγματική ενίσχυση μέσω αυξημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) δίδεται στους μεν δήμους το «ιλιγγιώδες» ποσό των 10 εκ. ευρώ και στις περιφέρειες το ποσό των 8 εκ. ευρώ! Πρόκειται για «κοροϊδία», αφού δεν είναι δυνατόν, να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες τους με τέτοια ποσά.

Επιπλέον όσον αφορά την πρόβλεψη για τη σύσταση Μονάδας Σύνταξης και Εφαρμογής Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, πρέπει να επισημανθεί, ότι είναι εντελώς λανθασμένη επιλογή, καθώς έρχεται σε αντίθεση με κάθε έννοια ορθολογικής οργάνωσης. Ενώ υπάρχει η κανονική-η τακτική δομή στον οργανισμό του ΥΠΕΣ, η Διεύθυνση Οργάνωσης-Λειτουργίας ΟΤΑ, συστήνεται μια νέα, έκτακτη παρά τω υπουργώ, στην οποία αποσπώνται συγκεκριμένοι υπάλληλοι, οι οποίοι μάλιστα επιβραβεύονται με αξιώματα και αμοιβές (ευνοιοκρατία και κομματοκρατία). Έργο τους; Το ίδιο έργο που  ασκείται  συνεχώς από την τακτική δομή αλλά με έμφαση στη σύνταξη του νέου Κώδικα. Και στη συνέχεια, η παρακολούθηση της εφαρμογής του.

Η σύγχυση που θα ανακύψει είναι προφανής με τις δύο δομές (τακτική και έκτακτη) να συγκρούονται για το ποιός θα πράττει τι και ποιός θα έχει εν τέλει την ευθύνη. Επιπλέον παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας όσον αφορά στην άσκηση των καθηκόντων των  προϊσταμένων Διεύθυνσης και Τμήματος.

Η διάταξη που αλλάζει τα προσόντα των υποψηφίων για τη θέση του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας είναι «φωτογραφική. «Παλιά μου τέχνη κόσκινο» για το επιτελικό-το κομματικό κράτος της ΝΔ. Πρόκειται για εξαιρετικά αποκαλυπτική πρακτική με «φωτογραφική» διάταξη, όπως ακριβώς έγινε και κατά την αρχική επιλογή Διοικητή στην ΕΑΔ. Όταν η Κυβέρνηση ήθελε να διορίσει τον τότε εκλεκτό της, έθεσε τα απαιτούμενα προσόντα, «φωτογραφίζοντάς» τον. Με την αποχώρησή του, τώρα αλλάζει τα απαιτούμενα προσόντα, έτσι ώστε να τα καλύπτουν κάποιοι άλλοι, η ήδη γνωστή επιλογή της.

Προσχηματικά ονομάζει την αλλαγή «επικαιροποίηση» σε κάποια νέα, «άγνωστα» δεδομένα. Επιπλέον αποκαλυπτική της κατάστασης είναι και η ρύθμιση  που αφορά στη παράταση της θητείας των Προϊσταμένων Διευθύνσεων της ΕΑΔ, αφού η Κυβέρνηση την άφησε να λειτουργεί επί δύο χρόνια χωρίς Διοικητή και Συμβούλιο, με αναπληρώσεις και τώρα επιχειρεί «να συμμαζέψει» τη δημιουργηθείσα εξ αιτίας της προβληματική κατάσταση.

Είναι ενδεικτικό της σημασίας και του σεβασμού που έχει προς το κράτος δικαίου η σημερινή κυβέρνηση, όταν αφήνει σε αυτή την κατάσταση την  κρατική αρχή ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.

Συμπερασματικά, στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται η νεοφιλελεύθερη-η αντιδραστική αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Τα περί αυθεντικής και ισχυρής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ελέχθησαν από τον εισηγητή της πλειοψηφίας, έρχονται σε αντίθεση με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Η ΝΔ δεν συμφωνεί με την αποκέντρωση. Γι΄ αυτό και έχει εγκαταλείψει την περιφέρεια. Αυτό βιώνουν οι κάτοικοί της και προκύπτει και από έγκυρες έρευνες και από τους περιορισμένους πόρους που διατίθενται σ΄  αυτήν και από τα προγράμματα που είναι «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες και τα συμφέροντα του Κέντρου και των «μεγάλων και ισχυρών».  

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...