Menu
RSS
Τρίτη, 17/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού: "Για άλλη μία φορά, η ετοιμότητα του «επιτελικού κράτους» «πάει περίπατο»"

Παπαηλιού: "Για άλλη μία φορά, η ετοιμότητα του «επιτελικού κράτους» «πάει περίπατο»"

Ο βουλευτής Αρκαδίας και Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού κατά την ομιλία-πρωτολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ Ν. 5108/2024 – ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ») είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο συμπληρώνει τον προσφάτως ψηφισθέντα Ν. 5018/2024 για την αλλαγή του δικαστικού χάρτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, εισάγονται νέοι δικονομικοί κανόνες στη δικαστηριακή πρακτική, βάσει της θεσπιζόμενης ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων.

Αυτή η αλλαγή  δεν υπηρετεί κατά κανένα τρόπο τους εκ μέρους του νομοθέτη προβαλλόμενους σκοπούς, δηλαδή την υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αρχών, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ουσιαστικά η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί μια βίαιη παρέμβαση στο χώρο της δικαιοσύνης, αφού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ημερών, λίγο πριν ξεκινήσει το νέο δικαστικό έτος, θα πρέπει να τεθούν οι αλλαγές αυτές σε εφαρμογή.

Άλλωστε είναι γνωστός πλέον το τρόπος νομοθέτησης της κυβέρνησης: πρόχειρος, με διαβούλευση-«αστραπή», συνεπώς τυπική,  χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς και, επί της ουσίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των πολλών τους οποίους αγνοεί επιδεικτικά.  

Για την κυβέρνηση της ΝΔ, η «καλή νομοθέτηση» είναι είδος εν ανεπαρκεία.

Αυτό αποτυπώνεται και στο υπό κρίση νομοσχέδιο,

Η καλή νομοθέτηση δεν αφορά μόνον το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που προβλέπονται. Αφορά και το χρόνο και τον τρόπο που αυτές εισάγονται. Έτσι, ενώ το υπό κρίση νομοσχέδιο αφορά την προσαρμογή των κωδίκων ΠολΔ, Ποινικής Δικονομίας, Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών   στο νέο δικαστικό χάρτη (Ν. 5108/2024) και το νέο δικαστικό έτος αρχίζει την  16.9.2024, το νομοσχέδιο εισήχθη για διαβούλευση στις 16.8.2024, κατακαλόκαιρο, αυτή (η διαβούλευση) διήρκεσε μερικές-… ημέρες. Στη συνέχεια, κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής-30.8.2024, εισήχθη προς συζήτηση την Τρίτη-3.9.2024 και πρόκειται να ψηφιστεί ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

Είναι δυνατόν, αυτό να θεωρείται «καλή νομοθέτηση»;, δεδομένου μάλιστα, ότι στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και στη δικαστηριακή πρακτική εμπλέκονται όλοι οι παράγοντες της δίκης (δικαστικοί λειτουργοί, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι), Πόσο έτοιμοι μπορεί να είναι όλοι αυτοί; Δεν υπάρχει ετοιμότητα  και δεν θα μπορούσε να υπάρξει, Το ανέφεραν όλοι οι παράγοντες της δίκης, οι εκπρόσωποι των δικαστών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων. 

Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων όλων των  παραστάντων φορέων-των παραγόντων της δίκης η βεβαιότητα,  η ανησυχία και η αγωνία  για την απρόσκοπτη και ομαλή εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 5108/2024 και του υπό κρίση νομοθετήματος.

 

Συνακόλουθα, η ανετοιμότητα, αφού δεν υπήρξε προεργασία ή έστω στοιχειώδης σχεδιασμός (ούτε καν ενημέρωση) από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά – οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δικηγόρων είπαν, ότι   ο δικηγορικός κόσμος είναι «ζαλισμένος», δεν υπάρχει προετοιμασία, αφού δεν έχουν δοθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης «κεντρικές» κατευθύνσεις. είναι έτοιμοι ως προς τη γνώση των προβλημάτων που τους αναμένουν, όχι ως προς την αντιμετώπισή τους.

 

Η εφαρμογή του Ν. 5108/2024 και του υπό κρίση νομοσχεδίου, αφού γίνει νόμος του κράτους, θα  πραγματοποιηθεί «εν κινήσει».

 

Εν προκειμένω, για άλλη μία φορά, η ετοιμότητα του «επιτελικού κράτους» «πάει περίπατο».

«Βλέποντας και κάνοντας», όπως με τα τρένα «Πάμε κι όπου βγει».

 

Τα «μπαλώματα» της τελευταίας στιγμής δεν λύνουν το πρόβλημα της έλλειψης ετοιμότητας και οι δηλώσεις ή η προαναγγελία κινήσεων ελάχιστες  ημέρες πριν την έναρξη του δικαστικού έτους δείχνουν την προχειρότητα του «επιτελικού» κράτους. Τρομάρα  σας !

Όσον αφορά την ύπαρξη Ομάδας Έργου στο Υπουργείο – άραγε υπάρχει (;) – η οποία, όπως λέτε, είναι πανέτοιμη για να απαντά σε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν,  ζητείται  να ενημερωθεί η Βουλή ποια είναι τα μέλη της Ομάδας  και που, σε ποια τηλέφωνα ή email, μπορούν να απευθύνονται οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι πολίτες  για να λαμβάνουν πληροφόρηση. Αν υφίσταται η Ομάδα ΄Εργου, να υπάρξει ενημέρωση  και να μας ενημερώσετε.

Οι Ειρηνοδίκες θα κληθούν να αναλάβουν καθήκοντα για τα οποία δεν υπήρξε επιμόρφωση. Αυτή θα αρχίσει μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Και πάντως,  η κυβέρνηση των «αρίστων» περιορίζει το χρόνο επιμόρφωσης των Ειρηνοδικών-Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας αλλά και το χρόνο πρακτικής άσκησης των υποψηφίων Εισαγγελέων, προκειμένου να καλυφθούν οι  κενές θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών.

Δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, για την υλοποίηση αυτών των αλλαγών, απάντησαν όλοι οι φορείς  (υποστελέχωση) και εστίασαν στην ανάγκη προσλήψεων, αύξησης και πλήρωσης όλων των οργανικών θέσεων.

 

Η εκ μέρους της κυβέρνησης παραδοχή της  υποστελέχωσης αποτυπώνεται και στο άρθρο 69 του νομοσχεδίου, για τη μετακίνηση δικαστικών υπαλλήλων λόγω έκτακτων αναγκών.

Κ α ι  οι δικηγόροι θα μετακινούνται από την έδρα του «κεντρικού» πρωτοδικείου στις περιφερειακές και παράλληλες έδρες, γεγονός που θα οδηγήσει στο «κλείσιμο» των μικρών δικηγορικών γραφείων και στην υπαλληλοποίηση των μικρομεσαίων δικηγόρων.

 

Η μεταφορά δικαστικής ύλης στους δικηγόρους (συναινετικές προσημειώσεις, κληρονομητήρια, σωματεία) θα οδηγήσει σε επιβράδυνση των σχετικών διαδικασιών. 

Δεδομένου ότι η απονομή της δικαιοσύνης   αφορά  τα συμφέροντα, τα δικαιώματα και την προστασία των πολιτών, όλα αυτά, δεν είναι δυνατόν να τίθενται εν κινδύνω, αφού σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα-ελάχιστες ημέρες μέχρι την έναρξη του νέου δικαστικού έτους,  είναι αδύνατη η διευθέτηση των ζητημάτων που συνδέονται με το νέο δικαστικό χάρτη, ώστε το δικαστικό έτος να ξεκινήσει απρόσκοπτα και να κυλήσει ομαλά και η απονομή της δικαιοσύνης να είναι αποδοτική, αποτελεσματική και προς όφελος των πολιτών.

 

Το υπό κρίση νομοσχέδιο αποτελεί τρόπον τινά ένα οιονεί «εφαρμοστικό» νομοθέτημα, με το οποίο, επαναλαμβάνω, προσαρμόζονται οι Κώδικες ΠολΔ, ΠΔ και Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών στο νέο δικαστικό χάρτη. Ή μάλλον είναι απόρροια της πρόχειρης νομοθέτησης για το νέο δικαστικό χάρτη, περαιτέρω απόρροια της οποίας είναι και η ανάγκη πρόσθετης-συμπληρωματικής νομοθετικής  πρωτοβουλίας, όπως η υπό κρίση.

Και εκτιμάται, ότι έπεται συνέχεια.

Το νομοσχέδιο είναι εν πολλοίς τεχνικό. Οι τροποποιήσεις του Ν. 5108/2024 θα επιφέρουν πλειάδα δικονομικών αλλαγών και ανακατατάξεων στην καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων και στην απονομή της Δικαιοσύνης, σε ολόκληρη τη χώρα. Όμως αυτό γίνεται, με ενεργό τον  κίνδυνο των ερημοδικιών και άλλων δικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων (για τις ήδη προς εκδίκαση προσδιορισμένες εφέσεις, για τις, μετά από προδικαστική απόφαση, κλήσεις σε εκκρεμείς υποθέσεις, για τις κλήσεις σε περίπτωση ματαιωθεισών υποθέσεων κ.α.).

Γι΄ αυτό πρέπει να υπομνησθούν οι θέσεις και οι παρατηρήσεις μας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη, που ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους-ο Ν.5108/2024.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το δικαστικό χάρτη. Επομένως πολλά από τα θέματα που αναδείχτηκαν κατά τη συζήτηση και την ψήφισή του, εκ των πραγμάτων επανέρχονται και κατά τη συζήτηση του «εφαρμοστικού» νομοσχεδίου.

Οργανωτικά-διοικητικά δεν έχει υπάρξει κάποια προεργασία.

Καταργούνται υπηρεσίες και αντίστοιχα θέσεις ευθύνης, ακόμη και αυτές οι οποίες έχουν ανατεθεί με αποφάσεις υπηρεσιακών συμβουλίων, και όχι με πράξη του εκάστοτε διευθύνοντος την υπηρεσία.

Με την  ενιαιοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων-την ενοποίηση των πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα  στις ήδη προσδιορισμένες εφέσεις, και όχι μόνον.

Ας μη λησμονείται, ότι δεν υφίσταται ηλεκτρονική διασύνδεση-σύζευξη των προγραμμάτων των Ειρηνοδικείων με αυτά των Πρωτοδικείων, με συνέπεια ακόμη και αιτήματα για τη λήψη πιστοποιητικών να μην είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν ή να μην εξυπηρετούνται πλήρως, έγκυρα και αξιόπιστα.

 

Ο Ν. 5108/2024 για το νέο δικαστικό χάρτη  αποτελεί συνέχεια των κυβερνητικών επιλογών που αφορούν τη δικαιοσύνη, σε οργανωτικό, λειτουργικό και πολιτικό επίπεδο.

Και αντιστοιχεί στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης, μέσω της οποίας συγκεντρώνονται κεντρικά και σε «ολίγους και ισχυρούς», (σε όλους τους τομείς-εν προκειμένω σ΄ αυτόν της Δικαιοσύνης), προγράμματα πόροι, άνθρωποι, δυνάμεις, δυνατότητες και εν τέλει ο πλούτος.    

Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Ν. 5108/2024 στηρίζεται σε μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προφανώς προτάσσει αποκλειστικά οικονομικά, και μάλιστα δημοσιονομικά κριτήρια-παραμέτρους, στο πλαίσιο του κανόνα κόστους-οφέλους.

Για την Παγκόσμια Τράπεζα δεν αποτελούν προτάγματα,   κοινωνικά και περιφερειακά κριτήρια που ανταποκρίνονται και υπηρετούν τη συνταγματική επιταγή για τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των πολιτών στο φυσικό δικαστή και συνεπώς στα δικαστήρια και συνακόλουθα στη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Ο νέος δικαστικός χάρτης συνιστά βίαιη παρέμβαση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο της χωροταξικής διάρθρωσης και οργάνωσης των δικαστηρίων, με αιχμές την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη συγκεντροποίηση των δικαστικών δομών.

 

Έτσι δεν υπηρετείται,  ούτε την απονομή της δικαιοσύνης και η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς της – τουναντίον θα δυσχερανθεί,  θα  επιβαρυνθεί και θα επιβραδυνθεί – ούτε την περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη.

 

Δεν λαμβάνονται υπόψη το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους και η πολυνησιωτικότητα, οι οποίες καθιστούν τις μετακινήσεις «απαγορευτικές» λόγω του χρόνου, των συνθηκών και του κόστους  που απαιτούνται για τη μετακίνηση των δικαστών, των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων, και βέβαια των πολιτών.

 

Ενώ οι τόποι, στους οποίους απονέμεται η δικαιοσύνη και παρέχονται οι δικαστικές υπηρεσίες, πρέπει να βρίσκονται  όσο γίνεται πλησιέστερα στον πολίτη, ο πολίτης, με το νέο δικαστικό χάρτη,  απομακρύνεται  από αυτούς.

 

Ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής θα είναι τεράστιος για τις τοπικές κοινωνίες, ιδίως της περιφέρειας. Εκτός από τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ διαφόρων περιοχών, με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση θα οδηγηθεί σε περαιτέρω εγκατάλειψη η ελληνική περιφέρεια και αντίστοιχα σε περαιτέρω συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μ΄ άλλα λόγια, και σ΄ αυτό το πεδίο, η ελληνική περιφέρεια δεν λαμβάνεται υπόψη και παραμερίζεται από το κεντρικό κράτος, εν προκειμένω από την κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Η απονομή της δικαιοσύνης δεν επιταχύνεται και οι δικαστικές υποθέσεις δεν αποσυμφορούνται, με την κατάργηση-το «κλείσιμο» και τη συγχώνευση δικαστηρίων, αλλά  με την ουσιαστική στελέχωσή τους με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, την  ψηφιοποίηση των δικονομικών διαδικασιών και τη δημιουργία και βελτίωση των  υλικοτεχνικών υποδομών.

 

Και πάντως, με το νέο δικαστικό χάρτη, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η λειτουργία των δικαστηρίων δεν σημαίνει μόνον συνεδριάσεις στο ακροατήριο, αλλά και πλήθος διαδικαστικών πράξεων, π.χ. έκδοση και παράδοση-παραλαβή πιστοποιητικών, βεβαιώσεων, φακέλλων κ.ά. εγγράφων στους ενδιαφερόμενους, που με τη μεταφορά των δικαστικών δομών θα είναι δυσχερέστατη μέχρις  αδύνατη η υλοποίησή τους.

 

Εξάλλου, πρέπει να γίνει διασύνδεση-η σύζευξη των διαφορετικών ηλεκτρονικών συστημάτων, με τα οποία είναι συνδεδεμένα τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, όπως συμβαίνει τώρα, η κατάργηση των Ειρηνοδικείων με τα τηρούμενα σ΄ αυτά αρχεία, θα επιβαρύνει και θα επιβραδύνει τη λειτουργία των Πρωτοδικείων, στα οποία θα μεταφερθούν (τα Ειρηνοδικεία και τα αρχεία τους). Θα επικρατήσει χάος-«μπάχαλο».

 

Είναι άκρως επικίνδυνο για ένα κράτος δικαίου να αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη και την οργάνωση των δικαστηρίων με οικονομικά και μόνον κριτήρια, σταθμίζοντας μόνον το δημοσιονομικό κόστος λειτουργίας αυτού του πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Και αυτό, πέραν του γεγονότος ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί του κόστους είναι πλασματικός, με αναληθή στοιχεία, βασισμένος σε «μπακαλίστικες» πρακτικές, που δεν βασίζονται ούτε στη λογική, ούτε στην ίδια την πραγματικότητα.

 

Ο αντίκτυπος αυτής της αλλαγής θα είναι τεράστιος για τις τοπικές κοινωνίες. Εκτός από τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ διαφόρων περιοχών, με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση θα οδηγηθεί σε περαιτέρω εγκατάλειψη η ελληνική περιφέρεια και αντίστοιχα σε περαιτέρω συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στα μεγάλα αστικά κέντρα. Μ΄ άλλα λόγια, και σ΄ αυτό το πεδίο, η ελληνική περιφέρεια δεν λαμβάνεται υπόψη και παραμερίζεται από το κεντρικό κράτος, εν προκειμένω από την κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Επιπλέον η κατάργηση αυτή θα αποτελέσει άλλο ένα εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών στο φυσικό δικαστή για αποτελεσματική δικαστική προστασία.

 

Ούτε το επιχείρημα περί ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνης ευσταθεί. Για ταχύτερη και ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης. Χρειάζονται περισσότεροι δικαστές με καλύτερη κατάρτιση και αντίστοιχα περισσότεροι δικαστικοί υπάλληλοι εξοπλισμένοι με περισσότερα ψηφιακά εργαλεία.

 

Επομένως, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των δικαστηρίων, πρέπει να γίνουν προσλήψεις δικαστικών λειτουργών αλλά και μονίμων δικαστικών υπαλλήλων.

Βέβαια η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με απέχθεια και δυσανεξία τις μόνιμες προσλήψεις, και όχι μόνον στα δικαστήρια.

 

Τεράστια αναστάτωση θα προκληθεί στους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα αναγκαστούν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εργαστούν, αφού αλλού θα είναι η οργανική τους θέση και  αλλού θα εργάζονται. Η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως μετακινούμενους εργάτες-αριθμούς και όχι ως εργαζόμενους με δικαιώματα.

Πρόκειται για υπαλλήλους που εργάζονται υπό εξαιρετικά αντίξοες-δυσχερείς  συνθήκες με αυξημένες ευθύνες. Οι υπηρεσίες των δικαστηρίων αντιμετωπίζουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού και βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, την απουσία σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και κατάλληλων υποδομών.

 

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε κατατεθεί τροπολογία-προσθήκη περί «επαναφοράς της χορήγησης του επιδόματος ειδικών συνθηκών-της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης στους υπαλλήλους των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Διοικητικών Δικαστηρίων και της Επιτροπείας των Διοικητικών Δικαστηρίων», προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που υφίστανται οι δικαστικοί υπάλληλοι από το 2011 που καταργήθηκε. Αυτή απορρίφθηκε από τον Υπουργό.

Ταλαιπωρία θα υποστούν και οι δικηγόροι και οι πολίτες-διάδικοι.

Συμπερασματικά και βάσει όλων αυτών, το νομοσχέδιο, προτείνεται, να αρχίσει να ισχύει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει σχεδιασμός και σχετική πρακτική προεργασία. Απαιτούνται προσλήψεις και ανακατανομή των οργανικών θέσεων Και βέβαια να επαναθεσπιστεί το επίδομα ειδικών συνθηκών για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Κατά τη δευτερολογία του, ο βουλευτής Αρκαδίας και Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το  νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Παπαηλιού, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης  είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

 

Ο Υπουργός προκειμένου να επιχειρηματολογήσει (κατά τη σημερινή συζήτηση) για ακόμη μία φορά, επικαλέστηκε το 41 %.  Εκτός του ότι το 41 % έχει καταρρεύσει – στις ευρωεκλογές περιορίστηκε στο 28 % – η αιτιολόγηση των πολιτικών της  ΝΔ, μέσω ποσοστών,  δείχνει ένδεια επιχειρημάτων. Καταντάει «ανέκδοτο».

κ. Υπουργέ, δεν πάει τίποτα καλά στον τομέα που προϊστασθε, ούτε στην τρέχουσα απονομή της καθημερινής δικαιοσύνης, ούτε στο συνταγματικά κατοχυρωμένο κράτος δικαίου.

Φοβάμαι, ότι η Ελλάδα του «συστήματος-του καθεστώτος Μητσοτάκη» έχει τύποις δημοκρατία. Επί της ουσίας, το κράτος δικαίου, αυτός ο πυλώνας της δημοκρατίας, έχει ακυρωθεί, με δική της ευθύνη.

Από το 2019 που η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το κράτος ετέθη στην υπηρεσία μεγάλων και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και βέβαια ημετέρων, πάντοτε συμφερόντων.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, έπρεπε και η δικαιοσύνη να αποτελέσει εργαλείο για την εξυπηρέτησή τους.

Έτσι φροντίσατε, να εγκαταστήσετε ένα μηχανισμό στον οποίο ενσωματώθηκε η ηγεσία της δικαιοσύνης, που έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση, και ένας μικρός αλλά κρίσιμος αριθμός ανωτέρων και ανωτάτων δικαστικών, που  λειτουργούν αμιγώς πολιτικά (κομματικά) προς στήριξη και εξυπηρέτηση των κυβερνητικών επιλογών.

Αυτοί, ακόμη και πολιτικές ανακοινώσεις δήθεν ενημέρωσης εκδίδουν, στην πραγματικότητα ανακοινώσεις προπαγάνδισης     των κυβερνητικών θέσεων και πολιτικών.  

Είναι καθημερινές οι παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του πρωθυπουργού, ακόμη και προ ολίγων ημερών από το βήμα της ΔΕΘ, στο έργο της δικαιοσύνης σε «ανοιχτές» υποθέσεις ιδιαίτερου δημοσίου ενδιαφέροντος.

Οι υποθέσεις-σκάνδαλα των υποκλοπών-παρακολουθήσεων και του εγκλήματος των Τεμπών και της συγκάλυψής τους αποτελούν την κορύφωση τής πολιτικής της ΝΔ.

Για όλα αυτά υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις-ψηφίσματα από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Εν τέλει, κ. Υπουργέ, ποιος βλάπτει την Ελλάδα, η αντιπολίτευση την οποία θεωρείτε «εχθρό του λαού, ή εσείς (;)

Η κατάργηση του σταδίου των βουλευμάτων και οι μονομελείς συνθέσεις, που εισήχθησαν για την επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης, οδηγούν στην κατάργηση σημαντικών εγγυήσεων της δίκαιης δίκης και εν τέλει  στην αποσάθρωση της δικαιοσύνης.

Εξάλλου η επιτάχυνση δεν είναι το παν, αν δεν συνοδεύεται από ποιοτική αναβάθμισή της (της δικαιοσύνης).

Η τηλεματική δίκη συνιστά απρόσφορο τρόπο απονομής της δικαιοσύνης. Επιβάλλεται η  φυσική παρουσία και η δια ζώσης αντιπαράθεση θέσεων. 

Ως κριτήρια για την αξιολόγηση των δικαστών δεν ενδείκνυνται ούτε ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων, ούτε η έκβαση στην κατ΄ έφεση δίκη, διότι έτσι ο δικαστής θα δικάζει υπό πίεση.

Η προσέγγιση της ΝΔ να συνδέει τη δικαιοσύνη με τη θετική αξιολόγηση της οικονομίας από διεθνείς οίκους δείχνει τη φιλοσοφία της: Πρώτ΄ απ΄ όλα η οικονομία και ο απλός λαός στο περιθώριο.

Είναι μαγική εικόνα, η διάθεση των πόρων που προέρχονται από τη μείωση των επιτοκίων στην εκπαίδευση και την υγεία, δύο βασικούς τομείς του κοινωνικού κράτους, που με τις πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, καταρρέουν. Πρόκειται για  συνειδητή επιλογή της ΝΔ, η οποία, μέσω της κατάρρευσης, επιδιώκει την ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων.

Αφού τα αιτήματα των δικηγόρων έγιναν δεκτά από την κυβέρνηση, γιατί το νέο δικαστικό έτος αρχίζει με απεργία των δικηγόρων. Είναι παρανοϊκοί (;)      

Τα περί εντός νομού μετακινήσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων δεν «λέει» κάτι, αφού το ζλητημα είναι οι μετακινήσεις καθ΄ εαυτές.

Η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας καταψηφίζεται εκ μέρους μας, διότι η συμπερίληψη των φροντιστηρίων συνιστά αναγνώριση της αποτυχίας του δημόσιου σχολείου, την οποία η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει,  ενώ η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης υπερψηφίζεται, παρότι έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από πίεση των δικηγορικών συλλόγων.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024 16:38 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιωργακη δεν πιστεύω να είσαι πίσω από το νούμερο κασελακι;;;;

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...