Menu
RSS
Τρίτη, 15/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

"Η προτομή του ήρωα της αντίστασης, Ιάσωνα Καλαμπόκα, πρέπει να τοποθετηθεί στις Κάτω Κολλίνες"

"Η προτομή του ήρωα της αντίστασης, Ιάσωνα Καλαμπόκα, πρέπει να τοποθετηθεί στις Κάτω Κολλίνες"
Το "Καλημέρα Αρκαδία" παραθέτει επιστολή των κατοίκων των κάτω Κολλινών Αρκαδίας σχετικά με την τοποθέτηση προτομής του ήρωα της αντίστασης Ιάσωνα Καλαμπόκα!


Ως κάτοικοι των Κάτω Κολλινών, θα θέλαμε να θίξουμε ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και συζήτηση το τελευταίο διάστημα στην κοινότητά μας. Πρόκειται για την τοποθέτηση της προτομής του ήρωα και αγωνιστή Ιάσωνα Ι. Καλαμπόκα, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Κάτω Κολλίνες (Αγία Βαρβάρα), και για τον οποίο όλοι οι κάτοικοι του χωριού νιώθουμε βαθιά περηφάνια.

Συγκεκριμένα, πληροφορηθήκαμε τυχαία, μέσω ανάρτησης σε σελίδα στο Facebook και χωρίς καμία προηγούμενη επίσημη ενημέρωση ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τοποθέτηση της προτομής του Ιάσωνα Ι. Καλαμπόκα στις Κολλίνες Αρκαδίας. Αυτή η απόφαση, καθώς και το πλαίσιο υπό το οποίο πάρθηκε, xωρίς να το γνωρίζουμε, μας προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια και απογοήτευση, καθώς θεωρούμε πως η προτομή του Ιάσωνα Καλαμπόκα ανήκει δικαιωματικά στις Κάτω Κολλίνες (Αγία Βαρβάρα), τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ήρωας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι οι Κολλίνες, όπως είναι γνωστές σήμερα, αποτελούνται από δύο κοινότητες: τις Πάνω Κολλίνες, που διατηρούν το όνομα "Κολλίνες", και τις Κάτω Κολλίνες, οι οποίες σήμερα ονομάζονται Αγία Βαρβάρα. Οπότε η απόφαση τοποθέτησης της προτομής, όπως έχει παρθεί, αναφέρεται σε διαφορετική κοινότητα από την γενέτειρα του ήρωα.

Η προτομή αυτή φιλοτεχνήθηκε με έξοδα του αδερφού του Ιάσωνα, Αναστάσιου Ι. Καλαμπόκα, με σκοπό να τοποθετηθεί στις Κάτω Κολλίνες και για πολλά χρόνια, παρέμεινε στο πατρικό σπίτι της οικογένειας. Κατά το παρελθόν είχαν γίνει πολλές προσπάθειες για την τοποθέτηση της προτομής του ήρωα στη γενέτειρα του, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, οι οποίες όμως απέβησαν άκαρπες. Ο Αναστάσιος Ι. Καλαμπόκας, άλλωστε, έχει γράψει και βιβλίο με τίτλο «ΙΑΣΩΝ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ “ΗΡΩΑΣ”» αφιερωμένο στην μνήμη του αδερφού του.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, στις ρίζες της οικογένειας Καλαμπόκα, οι οποίες ανάγονται ήδη από τον 15ο αιώνα στην ευρύτερη περιοχή που σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Αγία Βαρβάρα, καθώς και στην παιδική ηλικία του Ιάσωνα σε αυτή την περιοχή. Εν κατακλείδι, ως κάτοικοι των Κάτω Κολλινών, παρά τις συκοφαντίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον μας, πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση της προτομής του ήρωα στη γενέτειρά του είναι όχι μόνο δίκαιη για τη μνήμη του Ιάσωνα, αλλά και ένας φόρος τιμής στην ιστορία του χωριού μας. Για αυτόν τον λόγο, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε και να ζητήσουμε τη στήριξή σας στο αίτημά μας, ώστε η προτομή να τοποθετηθεί επιτέλους στον τόπο που της αξίζει.

Με εκτίμηση,
Οι κάτοικοι των Κάτω Κολλινών

----------------------------------------------

Η ιστορία του Ιάσονα Καλαμπόκα

Ο αξιωματικός Ιάσωνας Καλαμπόκας, με το συνθηματικό Lamb γεννήθηκε στην Αρκαδία (Κολλίνες).

Υπήρξε άριστος μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα ελληνικά. Πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας τους Ιταλούς όπου και διακρίθηκε. Προτάθηκε για την απονομή χρυσού αριστείου ανδρείας. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων στη Καβάλα και μετά μεταφέρθηκε στην Κρήτη όπου ανδραγάθησε επανειλημμένα. Με την κατάληψη της Κρήτης κατόρθωσε να επιβιβαστεί σε ένα συμμαχικό πλοίο και να φτάσει στην Μέση Ανατολή. Έλαβε μέρος σε αλλεπάλληλες μάχες στην έρημο και στο Ελ Αλαμέιν φανέρωσε όλες τις πολεμικές του αρετές. Επιλέχθηκε ώστε να εκπαιδευτεί στη σχολή της Χάιφας ειδική στην εκπαίδευση μυστικών πρακτόρων.

Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο ήρωας αξιωματικός, Ιάσονας Καλαμπόκας, έπεσε νεκρός στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944 στην οδό Αγίων Συμέων της Χίου από εχθρικά πυρά κατόπιν προδοσίας. Πιο συγκεκριμένα το νήμα της ζωής του έμελε να κοπεί τέσσερεις μόλις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Χίου από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...