Menu
RSS
Παρασκευή, 04/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

"To Μαίναλο και ο Πάρνωνας επιβάλλεται να προστατευθούν από την αλόγιστη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" (vd)

"To Μαίναλο και ο Πάρνωνας επιβάλλεται να προστατευθούν από την αλόγιστη εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας" (vd)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΟΟ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ 28/9/2024 ΣΤΗ ΒΥΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΠΕ

 Το θέμα της εγκατάστασης Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας [ΒΑΠΕ] αποτελεί αντικείμενο έντονου προβληματισμού σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση δεκάδων τέτοιων πηγών ‘’πράσινης’’ ενέργειας.

 Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πλήθους επιστημόνων από διάφορα γνωστικά πεδία,  έχουν φέρει στο προσκήνιο συζητήσεις και συχνά αντιπαραθέσεις σχετικά με τη χρησιμότητα και τις επιπτώσεις τους  στο περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρκαδία, όπως και οι λοιποί νομοί της Πελοποννήσου, υφίσταται τις συνέπειες  αυτών των επιλογών, με αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίθεση τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και διάφορων θεσμικών φορέων.

 Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣAOO], από τη στιγμή που  έγινε γνωστός ο σχεδιασμός εγκατάστασης, έλαβε σαφή θέση: To Μαίναλο και ο Πάρνωνας επιβάλλεται να προστατευθούν από την αλόγιστη εγκατάσταση ΒΑΠΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως, ότι δεν είμαστε αλληλέγγυοι σε προσπάθειες που κατατείνουν στην προστασία και των υπολοίπων βουνών στα οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθούν ΒΑΠΕ.

 Έχουμε καταθέσει  εγκαίρως και νομίμως πλήρεις και εμπεριστατωμένες ενστάσεις στις αρμόδιες αρχές, ενώ με κείμενα, συνεντεύξεις, διοργάνωση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι εγκαταστάσεις, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης ή/και μονομερής ενημέρωση. Επιδιώκουμε με τον διάλογο να αναδείξουμε πτυχές που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής,  ερειδόμενοι  σε επιχειρήματα επιστημονικά τεκμηριωμένα.

 Για τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με άλλους φορείς και συλλογικότητες, αναλάβαμε την πρωτοβουλία διοργάνωσης σχετικής εκδήλωσης με θέμα «Μαίναλο - Πάρνωνας: προστατεύοντας τα βουνά μας από την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ΒΑΠΕ», το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Βυτίνας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ενημερώσεις και ανταλλαγής απόψεων και με την κοινωνία της Γορτυνίας. Η αίθουσα γέμισε με συμπολίτες που είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ενδιαφέροντα, ελπίζουμε, πράγματα.   

 Συμμέτοχοι στην προσπάθεια  ήσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος των απανταχού Νυμφασίων η ‘’Αγία  Τριάς’’, η ΜΑΙΝΑΛΟΝ  Κοιν. Σ. Επ. και η Παναρκαδική  Ομοσπονδία Ελλάδος, οι οπαίοι αποδέχτηκαν ασμένως την πρότασή μας.  

 Μετά τους χαιρετισμούς που απεύθυναν ο Στάθης Κούλης, δήμαρχος Γορτυνίας, υπό την αιγίδα του οποίου είχε τεθεί η εκδήλωση, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και  οι πρόεδροι των διοργανωτών Θάνος  Μπουζέτος, Κυριάκος  Παναγόπουλος, Γιάννης  Λαγός και Παναγιώτης  Μπένος, που ανέπτυξαν εν συντομία τις θέσεις τους, ακολούθησαν οι εισηγήσεις του εκπροσώπου των διοργανωτών Θανάση  Χωματά, πολιτικού μηχανικού, π. προέδρου του ΣΑΟΟ με θέμα: «H προστασία των βουνών μας από την ανεξέλεγκτη και αλόγιστη τοποθέτηση ΒΑΠΕ» και των  προσκεκλημένων, εγνωσμένου κύρους, επιστημόνων από διάφορα επιστημονικά πεδία, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά και από τη θέση αυτή. 

 Οι εισηγήσεις τους κινήθηκαν σε υψηλό επιστημονικό επίπεδο και  με τρόπο εναργή έθεσαν στη διάθεση των ακροατών τις απόψεις και προτάσεις τους.

Οι ομιλητές και οι εισηγήσεις τους ήσαν οι εξής:

  • Γιώργος Μπάλιας, Αν. Καθηγητής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δικηγόρος

«H προστασία του κλίματος και της φύσης: Η περίπτωση των ΑΠΕ»

  • Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου  Δυτ. Αττικής, Πρόεδρος Τουριστικού  Οργανισμού Πελοποννήσου
    «Οι επιδράσεις των Βιομηχανικών Α.Π.Ε. στην ήπια τουριστική ανάπτυξη της Αρκαδίας»
  • Δρ. Ηλίας Φουντουλάκης, Ερευνητής  Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών
    «Κλιματική κρίση: Επιπτώσεις, αντιμετώπιση και νέες προκλήσεις»

 Παναγιώτης Μέγας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Ομότιμος  Καθηγητής  Ιατρικής Πανεπιστημίου  Πατρών
«Ανεμογεννήτριες και υγεία»

 

Ακολούθησε συζήτηση.

Η εκδήλωση, αν και διήρκεσε 3 περίπου ώρες, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

  

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...