Menu
RSS
Τετάρτη, 18/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο Παπαηλιού: "Στην Αρκαδία παραμένουν κενές δεκάδες θέσεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων"

Σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ο Παπαηλιού: "Στην Αρκαδία παραμένουν κενές δεκάδες θέσεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων"

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

                                             Γιώργος Παπαηλιού

επισκέφτηκε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια, στην Τρίπολη και είχε συζήτηση με τους διευθυντές τους:

Το σχολείο πρέπει να αποτελεί, εκτός από χώρο απόκτησης γνώσεων, και πεδίο διαμόρφωσης ελεύθερων προσωπικοτήτων σε περιβάλλον συλλογικότητας και αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένει ενεργό το γενικότερο ερώτημα  της κατεύθυνσης της εκπαίδευσης,  ώστε να επιτευχθεί επιπρόσθετα  και ο περιορισμός των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

 

Η ραγδαία μείωση του μαθητικού πληθυσμού (και) στην Αρκαδία, που  συνδέεται με το οξύτατο  δημογραφικό ζήτημα  και την αποψίλωση της υπαίθρου, αντανακλά στην καθημερινή λειτουργία των σχολείων.

Η διακοπή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών σε απομακρυσμένες από τα κέντρα, δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές δεν είναι λύση, αφού, μ΄ αυτό τον τρόπο, τα πράγματα επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο στην περιφέρεια.

Οι υλικοτεχνικές-κτιριακές υποδομές χρειάζονται ενίσχυση και εκσυγχρονισμό, κυρίως στα σχολεία της Τρίπολης, αλλά και της (ενδο)περιφέρειας.

Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους Δήμους και η ισχνή-η προβληματική χρηματοδότησή τους  θα προκαλέσει περαιτέρω λειτουργικά και διαχειριστικά προβλήματα.

 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη τάχιστης πλήρωσης-κάλυψης όλων των θέσεων των εκπαιδευτικών, δεδομένου ότι στην Αρκαδία παραμένουν κενές δεκάδες θέσεις εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων.

Για δε την προσέλκυση εκπαιδευτικών στα δυσπρόσιτα σχολεία, είναι αναγκαία η θέσπιση ακόμη περισσότερων θεσμικών και οικονομικών κινήτρων.

Για την ειδική αγωγή, την παράλληλη στήριξη και  το ειδικό βοηθητικό προσωπικό-τους νοσηλευτές, όπου υπάρχουν σημαντικά κενά, λόγω των αυξημένων αναγκών, απαιτείται, εκτός από την κάλυψη των κενών,  να υπάρξει περαιτέρω ιδιαίτερη μέριμνα.

Η αναστολή λειτουργίας συγκεκριμένων τομέων στα ΕΠΑΛ της Αρκαδίας, η οποία στη συνέχεια, μετά από ισχυρές πιέσεις μαθητών και γονέων ανακλήθηκε, όχι για όλα, υπογραμμίζει την έλλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντος και μέριμνας για την επαγγελματική εκπαίδευση και συνακόλουθα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Για την αντιμετώπιση όλων αυτών, εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις  αποτελούν η δραστική αύξηση του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση  και η αξιοποίηση του «Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».   

                                          

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...