Menu
RSS
Κυριακή, 15/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μαίναλο, Πάρνωνας, Αρτεμίσιο και Τσεμπερού απειλούνται με ισοπέδωση από ανεμογεννήτριες - Υπογράψτε τις αντιρρήσεις εναντίον του έργου!

Μαίναλο, Πάρνωνας, Αρτεμίσιο και Τσεμπερού απειλούνται με ισοπέδωση από ανεμογεννήτριες - Υπογράψτε τις αντιρρήσεις εναντίον του έργου!
4 βουνά της Πελοποννήσου απειλούνται με ισοπέδωση από ανεμογεννήτριες - Στηρίξτε την προσπάθεια διάσωσής τους - Υπογράψτε τις αντιρρήσεις εναντίον του έργου!

Η εταιρεία VOLTON έχει σκοπό να εγκαταστήσει 71 ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων σε 4 βουνά της Κεντρικής Πελοποννήσου, κάποια από τα οποία είναι πολύ γνωστά και εμβληματικά: Το Μαίναλο, ο Πάρνωνας, το Αρτεμίσιο και η Τσεμπερού. Το έργο αυτό, που φέρει τον τίτλο (MORES), βρίσκεται εντός των Δήμων Τρίπολης, Άργους-Μυκηνών, Μεγαλόπολης και Βόρειας Κυνουρίας. Επίσης εμπίπτει στην περιοχή Natura 2000 "GR2510004 - Όρη Αρτεμίσιο και Λύρκειο" και στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής "Τσεμπερού". Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο έως τις 12/09/2024. Στη διαβούλευση αυτή, πολίτες, φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη και τις αντιρρήσεις τους για τη μελέτη.

Οι συλλογικότητες SOS Μαίναλο και Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων πήραμε την πρωτοβουλία και επικοινωνήσαμε με εξειδικευμένο δικηγόρο, ώστε να συντάξει ένα τεκμηριωμένο κείμενο με αντιρρήσεις στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις και τα λάθη της. Το συγκεκριμένο κείμενο αντιρρήσεων Δ11 είναι σημαντικό να προσυπογράφεται από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς και πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε τις υπογραφές σας στο Δ11, τις οποίες μπορείτε να βάλετε συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας σε αυτήν την φόρμα:

1. Για ιδιώτες: https://docs.google.com/forms/d/1_QYmkRLJyA2wJ3mDyqiYc3kvXglzfDq30er8SI9Atv0/viewform
2. Για φορείς: https://docs.google.com/forms/d/1NPrzgOeguZK9F-zW5gBeqD8Gt-uCA0-ZRzrbwl7HSjk/viewform

Λίγα λόγια για τις επιπτώσεις του έργου:

Επιπτώσεις στην άγρια ζωή: Οι ανεμογεννήτριες συνιστούν έναν από τους βασικούς λόγους θανάτωσης απειλούμενων πουλιών, ιδιαίτερα αρπακτικών, λόγω της πρόσκρουσης στους περιστρεφόμενους έλικες. Κάποια είδη που επηρεάζονται ιδιαίτερα είναι: Χρυσαετός, Φιδαετός, Σπιζαετός, Σταυραετός, Κραυγαετός, Όρνιο, Μαυρόγυπας, Γυπαετός, Πετρίτης, Μαυροπετρίτης, Γερακίνα, Αετογερακίνα, Μπούφος, Κιρκινέζι, Βραχοκιρκίνεζο. Εξίσου σοβαρά επηρεάζονται και οι νυχτερίδες.

Επιπτώσεις στο έδαφος και τη χλωρίδα: Η υγρασία του εδάφους θα εξαντληθεί ταχύτερα και θα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες αναφλέξεις. Η θερμοκρασία θα ανέλθει σημαντικά σε μεγαλύτερο ποσοστό, σχεδόν τριπλάσιο της κλιματικής αλλαγής. Η απουσία βιώσιμου υδροφόρου ορίζοντα και η μερική υποβάθμισή του θα έχουν ως αποτέλεσμα τη στείρευση πηγών, αλλά και την πρόκληση εντονότερων πλημμυρικών φαινομένων.

Επιπτώσεις στην οικονομική ζωή: Το έργο θα επηρεάσει αρνητικά την ήπια τουριστική δραστηριότητα, η οποία αναπτύσσεται στις περισσότερες περιοχές του έργου (π.χ. Μαίναλο, Πάρνωνας). Τέτοια παραδείγματα αποτελούν ο ορειβατικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός και εν γένει η αναψυχή σε ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς. Μείωση αναμένεται να υπάρξει και στις αξίες γης, όπως τεκμηριώνουν σχετικές μελέτες.

Οπτική ρύπανση, ηχορύπανση, φωτορύπανση: Η αλλοίωση που θα επιφέρουν οι τεράστιες κατασκευές στο ορεινό τοπίο των εμβληματικών βουνών της Πελοποννήσου θα είναι τεράστια και μη αναστρέψιμη. Οι υπόηχοι που δημιουργούνται από την περιστροφή των ελίκων των ανεμογεννητριών ταξιδεύουν δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, επιδρώντας σοβαρά στην υγεία των κατοίκων των παρακείμενων οικισμών και στην άγρια ζωή. Ανάλογες σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία έχει και η αδιάκοπη φωτορύπανση τη νύχτα από τα φώτα που αναβοσβήνουν στην κορυφή του πύργου των ανεμογεννητριών.

Κόστος της παραγόμενης ενέργειας: Αν και η βιομηχανία αιολικής ενέργειας ισχυρίζεται το αντίθετο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση των μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων ΑΠΕ δεν οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αλλά το αντίθετο. Η εξάρτηση των εγκαταστάσεων αυτών από την τεχνολογία του φυσικού αερίου για εξισορρόπηση καθώς και η ανάγκη για την συνεχή αύξησή τους σε αριθμό, με συνακόλουθες πανάκριβες δημόσιες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, έχουν ήδη δείξει τον αντίκτυπό της στο λογαριασμούς των νοικοκυριών και των εταιρειών.

Περισσότερες πληροφορίες:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Στη φωτογραφία βλέπουμε την κορυφή του όρους Αρτεμίσιο, επάνω στην οποία θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ - ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

3 σχόλια

  • Θεός Δημητριος
    Θεός Δημητριος Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 11:56 Σύνδεσμος σχολίου

    Όχι ανεμογενητριες

  • ΚΩΣΤΑΣ  ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
    ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 09:40 Σύνδεσμος σχολίου

    ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΟΝΟ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙ'ΚΑ ΠΑΝΕΛ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 12:50 Σύνδεσμος σχολίου

    Μήπως είσαστε λιγάκι υπερβολικοί?ο πολύς λαϊκισμός καμία φορά κρύβει πολλά άσχημα πράγματα πίσω του

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...