Menu
RSS
Πέμπτη, 04/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού: "Ανοίγει η κερκόπορτα για υποχρεωτική ασφάλιση του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών έναντι φυσικών καταστροφών"

Παπαηλιού: "Ανοίγει η κερκόπορτα για υποχρεωτική ασφάλιση του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών έναντι φυσικών καταστροφών"

Γιώργος Παπαηλιού

Βουλευτής Αρκαδίας (ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία):

(κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα …»):

 

Με το νομοσχέδιο, εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη η «ιδιωτική πρωτοβουλία» και στο πεδίο, της προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους από τις φυσικές καταστροφές

 

Θεωρείται η κερκόπορτα για την υποχρεωτική  οριζόντια ασφάλιση του συνόλου  της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών έναντι φυσικών καταστροφών.

 

Το κράτος αποσύρεται από την ευθύνη να προστατεύει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από τις φυσικές καταστροφές

 

Η σχετική υποχρέωση μεταφέρεται  στους πολίτες βάσει της λογικής της «ατομικής ευθύνης».

 

Δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό να μετακυλίεται η ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες

 

Στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν 3.500 κενές οργανικές θέσεις

 

Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή, η οποία δεν αποζημιώνεται, αλλά «ανταλλάσσεται» με ρεπό, που όμως και αυτά δεν χορηγούνται

 

Οι εποχικοί πυροσβέστες, δεν έχουν ούτε μοριοδότηση για τον διαγωνισμό

 

Η ύπαιθρος χώρα, εδώ και πολλά χρόνια, βρίσκεται «στην απέξω» της όποιας ανάπτυξης

 

 

 

 

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος  Παπαηλιού, μιλώντας στην Ολομέλεια  της Βουλής, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα …» είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

1) Η συζήτηση του νομοσχεδίου «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα …»  συμπίπτει με την έκρηξη  πυρκαγιών που, και φέτος, ταλανίζουν και  καταστρέφουν τη χώρα, τις ζωές και το βιός των ανθρώπων.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ να ενισχύει και να προωθεί  τις πολιτικές πρόληψης, εισάγει προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο.

Ο τομέας της πολιτικής προστασίας είναι ένας από τους τομείς, στους οποίους το Κράτος ασκεί το έργο που τον αφορά και τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και βέβαια αναλαμβάνει τη σχετική ευθύνη. Αυτό (το έργο), αυτές (οι αρμοδιότητες) και βέβαια αυτή  (η ευθύνη) δεν μπορεί και δεν πρέπει να  εκχωρούνται σε ιδιώτες.

Όμως από τον τίτλο του νομοσχεδίου «ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών ……»   προκύπτει ότι εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη η «ιδιωτική πρωτοβουλία» και σ΄ αυτό το πεδίο, της προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους από τις φυσικές καταστροφές.

Πρόκειται για νομοσχέδιο, με το οποίο προβλέπεται η υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση μεγάλων επιχειρήσεων (με τζίρο άνω των 2 εκ. ευρώ) έναντι φυσικών καταστροφών. Αυτή η πρόβλεψη θεωρείται η κερκόπορτα για την υποχρεωτική  οριζόντια ασφάλιση του συνόλου  της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών έναντι φυσικών καταστροφών.

Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης, να αποσυρθεί σταδιακά το Κράτος από αυτό το βασικό πεδίο,  από την υποχρέωση και τις σχετικές αρμοδιότητες, να προστατεύει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από τις φυσικές καταστροφές και το σχετικό έργο να μεταφερθεί  σ΄ αυτούς,  βάσει της λογικής της «ατομικής ευθύνης».

Η αρχή γίνεται με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά εκτιμάται, ότι σε επόμενες φάσεις θα επεκταθεί και στο σύνολο των ατομικών ιδιοκτησιών. Με τον τρόπο αυτό, οι ίδιοι οι πολίτες καθίστανται υπεύθυνοι για την ασφάλιση των περιουσιών τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανάγκες της κρατικής αρωγής μειώνονται, ενώ παράλληλα δημιουργείται μία τεράστια αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών, ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Εκτιμάται, ότι το νομοσχέδιο θα αποτύχει, όπως  ακριβώς συνέβη και με τις  πρόσφατες ρυθμίσεις για την πυροπροστασία, όπου ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι: «δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό να μετακυλίεται η ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος και της περιουσίας από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες».

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάρτιση «Εθνικής Στρατηγικής για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών». Δηλαδή, πρόκειται για σχεδιασμό ενίσχυσης της ασφαλιστικής αγοράς και προώθησης των συμφερόντων των ασφαλιστικών εταιριών.

2) Εν μέσω της φετεινής αντιπυρικής περιόδου με μεγάλες προκλήσεις και λόγω των κλιματικών συνθηκών,  η κυβέρνηση, αντί να έχει καλύψει ήδη τις 3.500 κενές οργανικές θέσεις του Πυροσβεστικού Σώματος προκηρύσσει νέο διαγωνισμό για προσλήψεις, μία χρονοβόρα διαδικασία, και δεν αξιοποιεί τους εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι δεν έχουν ούτε μοριοδότηση για τον διαγωνισμό.

Παράλληλα εκκρεμεί η χρηματική αποζημίωση των οφειλόμενων ρεπώ και αδειών στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Συγκεκριμένα, εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό, οι πυροσβέστες βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή, η οποία δεν αποζημιώνεται, αλλά «ανταλλάσσεται» με ρεπό, που όμως και αυτά δεν χορηγούνται. Έτσι, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος  αναγκάζεται σε απλήρωτη υπερεργασία και σε συγκέντρωση εκατοντάδων οφειλόμενων ρεπό.

Επιπλέον συνεχίζεται η ομηρία των συμβασιούχων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, με νέα ανανέωση των συμβάσεών τους, χωρίς να υλοποιείται η κυβερνητική δέσμευση  για μονιμοποίησή τους.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εποχικοί πυροσβέστες, που καλούνται τελικά να καλύψουν τα κενά των ελλείψεων  του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό. Το πρώτο ζήτημα είναι η εργασιακή επισφάλεια, αφού οι εποχικοί πυροσβέστες πληρώνονται για τους έξι μήνες (Μάιο με Οκτώβριο) της αντιπυρικής περιόδου και στη συνέχεια «μπαίνουν» στο Ταμείο Ανεργίας για άλλους τρεις μήνες. Το υπόλοιπο διάστημα παραμένουν με μηδενικό εισόδημα. Το δεύτερο ζήτημα που αφορά στους εποχικούς πυροσβέστες, είναι τα κριτήρια πρόσληψης, με το σημαντικότερο να αφορά στο ηλικιακό όριο. Συγκεκριμένα, για τα μέλη των «Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων»,  τους δασοκομάντος το ηλικιακό όριο   καθορίζεται το πεντηκοστό  έτος, ενώ για τους εποχικούς πυροσβέστες το τριακοστό πέμπτο έτος.

‘Άμεση είναι η ανάγκη κάλυψης των πολλών κενών θέσεων για οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων0. Ωστόσο, ακόμη και στους επιλαχόντες του τελευταίου διαγωνισμού δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί.

3) Με τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτείνεται να επεκταθεί η οικονομική ενίσχυση για επισκευαστικές εργασίες και την αντικατάσταση της οικοσκευής όχι μόνον σε κύριες κατοικίες αλλά και σε βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια).

Αυτή η επέκταση αφορά κυρίως την ύπαιθρο χώρα, η οποία εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται «στην απέξω» της όποιας ανάπτυξης.     

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 13:15 Σύνδεσμος σχολίου

    Βάλε θέμα να φύγει ο κασελακης
    Για να σταματήσει η κατηφορα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...