Menu
RSS
Παρασκευή, 27/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Κοινωνικό Εισόδημα: Που και πως θα κάνουν αίτηση οι δημότες της Τρίπολης!

Κοινωνικό Εισόδημα: Που και πως θα κάνουν αίτηση οι δημότες της Τρίπολης!
Την Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Εργασίας φέρνει στη δημοσιότητα το «Καλημέρα Αρκαδία» και παρουσιάζει βασικά κομμάτια της που αφορούν τους δημότες της Τρίπολης για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».


Η απόφαση προβλέπει ότι θα γίνει τποβολή Αίτησης − Δήλωσης τύπου ΑΦ1 προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας − Πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» μέσω της διαδικτυακής πύλης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. (www.idika.gr – προς το παρόν δεν έχει ανοίξει...).
Η αίτηση ένταξης στην εφαρμογή του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον αιτούντα.

Αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» υποβάλλονται από την 15 Νοεμβρίου 2014, μέχρι την 15η Μαρτίου 2015 κατ' αρχήν και σε κάθε περίπτωση μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

Το ανώτατο ποσό της συνολικής εισοδηματικής ενίσχυσης περιλαμβάνει:
1. τη βασική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε 100 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενη μονάδα
2. την αναλογική εισοδηματική ενίσχυση που αντιστοιχεί σε:
α. 100 ευρώ για κάθε ενήλικα αιτούντα, σύζυγο και κάθε ενήλικα εξαρτώμενο μέλος, καθώς και
β. 50 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος
Στη μονογονεϊκή οικογένεια το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος, λογίζεται ως ενήλικας.

Κριτήρια ένταξης

Α. Κριτήριο Διαμονής
Δικαιούχοι του προγράμματος «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» είναι άτομα και οικογένειες τα μέλη των οποίων διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στους Δήμους πιλοτικής εφαρμογής τουλάχιστον έξι μήνες πριν την δημοσίευση της παρούσας.

Β. Εισοδηματικό κριτήριο:
Δικαιούχος είναι η ωφελούμενη μονάδα (άτομο/οικογένεια) της οποίας το πραγματικό εισόδημα στην περίοδο αναφοράς είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο γι' αυτή Κατώφλι Εισοδήματος.

Γ. Περιουσιακά κριτήρια:
α. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο, η οποία προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα το ποσό των 200.000 ευρώ.
β. Η κινητή περιουσία της ωφελούμενης μονάδας (επιβατικά IX, MX αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη, στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ.
γ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει 1. το τελευταίο 12μηνο πριν την υποβολή της αίτησης, το διπλάσιο του Κατωφλίου Εισοδήματος που της αναλογεί και 2. ειδικότερα κατά το τελευταίο εξάμηνο να μην υπερβαίνει ποσό ίσο με το Κατώφλι Εισοδήματος.

Δ. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ωφελούμενης μονάδας της οποίας μέλος ή μέλη της έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής IX, αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες).

Δ. Επιπλέον κριτήρια για φιλοξενούμενους:
Φιλοξενούμενο άτομο ή φιλοξενούμενη οικογένεια, που υποβάλλει Αίτηση/δήλωση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτόνομα από την φιλοξενούσα μονάδα, πρέπει να πληροί επιπλέον τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Η φιλοξενία να έχει δηλωθεί στην αρχική εμπρόθεσμη τελευταία φορολογική δήλωση που είχε υποχρέωση να υποβάλλει (κωδικοί 801−803) και β) το πραγματικό εισόδημα της φιλοξενούσας μονάδας, ατόμου ή οικογένειας να είναι μικρότερο από το Κατώφλι Εισοδήματος της προσαυξημένο κατά 50%. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση που καταβάλλεται στον φιλοξενούμενο, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις, δεν περιλαμβάνει την βασική εισοδηματική ενίσχυση της ωφελούμενης μονάδας.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...