Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

H Google τιμά την αστρονόμο Caroline Herschel

H Google τιμά την αστρονόμο Caroline Herschel
H Google τιμά με Doodle τη Γερμανίδα αστρονόμο Caroline Herschel (Καρολάιν Χέρσελ, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 266 χρόνια στο Αννόβερο.
Η Caroline Lucretia Herschel από την Γερμανία είναι η πρώτη γυναίκα αστρονόμος η οποία έλαβε αμοιβή για τις υπηρεσίες της στην επιστήμη. 
Το 1828 σε ηλικία 78 χρονών ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα η οποία έλαβε το χρυσό μετάλλιο από την Royal Astronomical Society. 
Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 170 χρόνια πριν μία άλλη γυναίκα - η Vera Rubin to 1996 - λάβει μία αντίστοιχη διάκριση. 
Γεννήθηκε στο Ανόβερο στις 16 Μαρτίου του 1750 και έμεινε σημαδεμένη και καχεκτική καθώς χτυπήθηκε από τον τύφο σε ηλικία 10 ετών. 
Το ύψος της δεν ξεπερνούσε το 1,3 μέτρα. Η μητέρα της την προετοίμαζε για υπηρέτρια όμως ο πατέρας της επιθυμούσε τα παιδιά του να έχουν μία εκπαίδευση έτσι έστειλε την Caroline και τον μεγαλύτερο της αδελφό William να σπουδάσουν μουσική. 
Μετά από μία μικρή καριέρα στον τομέα αυτό ο William μεταπήδησε ερασιτεχνικά στην αστρονομία κάνοντας συνεχώς βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Όταν ο William έγινε επίσημος αστρονόμος του βασιλιά Γεωργίου Γ' το 1782 η Caroline Herschel εργάστηκε ως βοηθός του, σημειώνοντας αστρονομικές παρατηρήσεις του αδελφού της ενώ παράλληλα προχωρούσε στην εκτέλεση εκτεταμένων υπολογισμών. 
Το 1787 έλαβε από τον βασιλιά Γεώργιο Γ' ετήσιο μισθό 50 λιρών - περίπου 10.000 ευρώ - για το έργο της ως βοηθός του αδελφού της.
Ήταν η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που αμείβονταν για αυτόν τον λόγο. 
Κατά την περίοδο 1786 - 1797 ανακάλυψε επτά κομήτες, για πέντε από τους οποίους έδωσε πλήρη στοιχεία. Πέθανε στο Ανόβερο σε ηλικία 97 χρονών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...