Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Στο πλευρό των αδικημένων αγροτών της Μανθυρέας το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Στο πλευρό των αδικημένων αγροτών της Μανθυρέας το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης
Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης ενέκρινε την έκδοση ψηφίσματος με το κάτωθι περιεχόμενο:
Την 9η Μαΐου 2015 η Τοπική κοινότητα Μανθυρέας του Δήμου Τρίπολης, αλλά και
όμορες περιοχές, υπέστησαν μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες από έντονη και παρατεταμένη χαλαζόπτωση.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες μηλιάς, αχλαδιάς, κερασιάς, βυσσινιάς, σκόρδων, κρεμμυδιών, δαμάσκηνων, πατάτας, ξεπερνούσαν το ποσοστό του 90%.
Επιπλέον προσβλήθηκαν και τα ίδια τα δέντρα από την χαλαζόπτωση με αποτέλεσμα να χρειαστούν πρόσθετες φροντίδες έτσι ώστε αφενός να μην ξεραθούν αφετέρου να καταστούν πάλι παραγωγικά για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.
Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, αφού διαπίστωσαν την έκταση και το μέγεθος των καταστροφών, δήλωσαν πως η εκτίμηση των ζημιών θα γίνει άμεσα από γεωπόνους του ΕΛ.Γ.Α έτσι ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.
Παρ’ όλα αυτά, η εκτίμηση των γεωπόνων του ΕΛ.Γ.Α έγινε, για κεράσια, σκόρδα, κρεμμύδια και δαμάσκηνα τέλος του Ιουνίου 2015, για τα μήλα, αχλάδια και λοιπές καλλιέργειες, στο τέλος του Αυγούστου. Και ενώ πλησίαζε η συγκομιδή των καρπών.
Οι εκτιμήσεις των αρμόδιων γεωπόνων κοινοποιήθηκαν στους πληγέντες στα τέλη Φεβρουαρίου 2016, όπου προς μεγάλη έκπληξη των παραγωγών, διαπίστωσαν πως ήταν υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με την πραγματική έκταση των ζημιών.
Επειδή υπάρχει μεγάλη αδικία εις βάρος των πληγέντων, το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την ψήφιση του παρόντος ψηφίσματος και ζητά:
• Να εξεταστούν με τη δέουσα προσοχή οι ενστάσεις των αδικημένων παραγωγών,
• Να αποζημιωθεί ο κάθε πληττόμενος παραγωγός βάση της πραγματικής ζημιάς που έχει υποστεί.
Τέλος, να γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:
• Να παραστεί επιτροπή του Δήμου, απαρτιζόμενη από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, στον Διευθυντή του ΕΛ.Γ.Α Αρκαδίας, όπου θα καταθέσει το αίτημα των πληγέντων.
• Να παρακολουθηθεί στενά η εξέλιξη του αιτήματος.
• Να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στους βουλευτές Αρκαδίας, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στην Κεντρική Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...